Goed Fout van Theater Het Laagland zet aan tot nadenken

<em>Scène uit Goed Fout</em>
Scène uit Goed Fout
Foto: SGN

Hoe makkelijk antwoord je niet “ja natuurlijk” op de vraag of je in verzet komt tegen de bezetter als er oorlog uitbreekt en je moet toezien hoe je land wordt overgenomen door een vreemde mogendheid?

Wat betekent vrijheid voor jou? Wat is jouw vrijheid je waard? En hoe ver ben je bereid te gaan om die te behouden of te herkrijgen? En terugkijkend op die oorlog: was je goed of fout? Die keuze is enkel zwart/wit als je de omstandigheden buiten beschouwing laat.

Dat was waar de voorstelling Goed Fout om draaide, die dit jaar door Het Laagland tijdens het Theater na de Dam werd opgevoerd in Sittard.

Zou je een ander verraden om jezelf te redden? Ben je een slecht mens als je je kop in het zand steekt en je ogen sluit voor geweld? Of als je verliefd wordt op een soldaat van de vijand? Elke oorlog brengt vragen voort die zich in dit grijze gebied bevinden. Met deze vragen gingen 13 jongeren samen met theatermakers Renée van de Schoor en Mayke Roels in deze tiende editie van Theater na de Dam bij Het Laagland aan de slag. En zij wisten, na een voorbereiding van slechts enkele dagen, met Goed Fout een ronduit indrukwekkende voorstelling neer te zetten. Uitstekend acteerwerk, met veel overtuiging en zonder schroom gebracht. Het leverde acteurs en regisseurs een daverend en dik verdiend applaus op. (Lees verder onder de foto.)

Goed Fout begon in de buitenlucht op het Kloosterplein en verplaatste zich via enkele scènes – van de euforie na de bevrijding tot wraak op ‘verraders’ en ‘moffenhoeren’ – naar een tot theaterzaal omgetoverde gymzaal aan de Dominicanenwal. Daar werd het publiek gevraagd om mee te doen aan een Goed/Fout-quiz, waarna al snel duidelijk werd dat het ontbreken van nuance en kennis van omstandigheden en achtergronden het vellen van een oordeel over wat goed is of fout er niet eenvoudiger op maakt.

De conclusie: een scherpe afbakening tussen Goed en Fout bestaat niet. Je mag alleen maar hopen dat je nooit in een oorlogssituatie belandt. En mocht dat wel zo zijn en je voor een keuze wordt gesteld, dat je dan de juiste keuze maakt.

De cast van Goed Fout
Cookieinstellingen