Zorg in de regio: het gaat niet om winnaars of verliezers

Foto: Sittard-Geleen.nieuws.nl

De Regietafel van Zuyderland heeft de afgelopen maanden een brede maatschappelijke verkenning uitgevoerd naar de toekomst van gezondheid en zorg in Zuid-Limburg en de rol van Zuyderland daarin.

Er is een antwoord worden gevonden op de behoefte om hoogwaardige zorg toegankelijk en bereikbaar te houden. Er is een structureel tekort aan gekwalificeerde medewerkers, met name in de spoedzorg: artsen en verpleegkundigen op de spoedeisende hulp en de operatiekamers. De vraag naar zorg wordt echter groter. Deze kloof is zo groot, dat openhouden van twee spoedeisende-hulpafdelingen niet meer mogelijk is.

De Regietafel heeft na een uitvoerig proces een scenario gekozen en twee weken geleden bekendgemaakt wat dat betekent voor de locaties Heerlen en Sittard-Geleen. Zuyderland en CZ hebben laten weten dat zij het scenario van de regietafel overnemen.

In het gekozen scenario blijven de locaties in Sittard-Geleen en Heerlen beide 24/7 open en met spoedzorg. De complexe en intensieve spoedzorg wordt geconcentreerd in Sittard-Geleen (SEH en IC). Voor veel voorkomende spoedvragen organiseren Zuyderland en de huisartsen op de locatie in Heerlen gezamenlijk geïntegreerde spoedzorg. Inwoners van het hele verzorgingsgebied kunnen daardoor dichtbij terecht voor ziekenhuiszorg. Voor de meeste de patiënten verandert er helemaal niets.

“In de wetenschap dat niet alles meer mogelijk is door schaarste, hebben we gekozen voor een positief kritische, maar realistische houding. We blikken terug op een grondig doorlopen proces, gebaseerd op feiten, waarin eenieder is gehoord en zijn inbreng heeft gehad,” zegt het College van B&W van Sittard-Geleen, dat afstand neemt van berichtgeving in de media waarin werd gesproken over een strijd tussen twee regio’s en winnaars en verliezers. “Wij kijken niet op deze manier naar de keuze. Voor ons heeft altijd vooropgestaan dat alle inwoners de beste zorg zo dichtbij als mogelijk verdienen.”

Cookieinstellingen