Toon Hermans Prijs voor Sjef Schurgers

Foto: © Ermindo Armino

Sjef Schurgers krijgt zondag 9 juni 2024 de Toon Hermans Prijs. De Stichting Toon Hermans is Sjef Schurgers dankbaar voor zijn unieke bijdrage aan het levend houden van de herinnering aan Toon Hermans als grootste Nederlandse amuseur, volkspoëet en filosoof van de levensblijheid.

De uitreiking vindt plaats tijdens een feestelijke zitting in het Toon Hermans Theater.

Toon Hermans Prijs

De Stichting Toon Hermans werd door de Erven Hermans opgericht kort na zijn overlijden in 2000 en heeft als missie het bewaren en beheren van het erfgoed van Toon Hermans en het bevorderen van de filosofie en ideeën waar hij voor stond.

Met de Toon Hermans Prijs eert de Stichting personen of instanties die een gewaardeerde bijdrage hebben geleverd aan het realiseren van de missie van de Stichting.

De Toon Hermans Prijs werd de voorbije 22 jaar maar zeven keer uitgereikt. De eerste prijs ging in 2002 naar Mini en Maxi. Daarna volgden André van Duin, Gemeente Sittard en Toongitarist Benny Ludemann. In 2016 kregen Paul van Vliet en Freek de Jonge de prijs overhandigd in Koninklijk Theater Carré tijdens de nationale hommage aan Toon Hermans bij zijn honderdste geboortedag. Op 17 december 2022 kreeg Jochem Myjer de zevende Toon Hermans Prijs tijdens de viering van de eerste verjaardag van het Toon Hermans Theater Sittard.

Sjef Schurgers

Als kleine jongen wil Sjef het circus in. Hij knutselt circussen in elkaar. Gaat naar de kermis zo vaak hij kan. “Ik wilde zo graag circusartiest worden. Mijn vader vond dat niet het gewenste pad voor mij. Hij regelde een baantje bij de gemeente Sittard” Daar wordt Sjef in 1980 manusje-van-alles. Als er evenementen zijn, mag Schurgers opdraven. Als artiest of regelaar.

Veertig jaar later is Sjef Schurgers toneelspeler, theatermaker, regisseur, zanger en schrijver. Het creatieve brein dat, onder veel meer, het Sint Rosa Festival en het Oktoberfeest Sittard bedacht. De Stichting Toon Hermans huldigt met de uitreiking van haar achtste prijs de bedenker, bezieler en uitvoerder van Park Kolderiek, Toon Hermans Festival en Toon Thuis. Met deze door tienduizenden enthousiaste Toonliefhebbers bezochte evenementen zette Sjef Schurgers de kleine lieve stad van Toon op de kaart tot in de verste uithoeken van Nederland en Vlaanderen.

“Plök de daag, dat is mijn motto.” Sjef Schurgers.
“Dat zullen we met Sjef, zijn familie, zijn vrienden, de liedjes van Toon, heel veel dankbaarheid en warme genegenheid doen op 9 juni in het Toon Hermans Theater.” Linda Hermans

Cookieinstellingen