Lezing van Philip Dröge over Tawl

Foto: Philip Dröge

Woensdag 22 mei geeft Philip Dröge van 19:30 tot 21:30 uur in de bibliotheek in Sittard een lezing naar aanleiding van zijn nieuwe boek Tawl.

Daarnaast is er volop ruimte voor het stellen van vragen en het signeren van zijn boek.

Over het boek

Drie eeuwen lang spraken overal in de staten New York en New Jersey mensen de Tawl, de Amerikaanse versie van het Nederlands. Een overblijfsel van de tijd waarin New York nog Nieuw-Amsterdam heette en je zonder het Nederlands nergens kwam aan de oostkust van Amerika. Pas in de twintigste eeuw raakte het Neder-Amerikaans in onbruik en in 1962 overleed de laatste spreker van dit merkwaardige Nederlandse dialect.

In De Tawl gaat historicus Philip Dröge al fietsend over Amerikaanse wegen op zoek naar wat er nu nog over is van dat Nederlandstalige verleden. Een opmerkelijk verhaal over de Nederlandse oorsprong van woorden als ‘OK’ en over gekke rechters, slavernij, komieken en oplichters.

Wist je dat:

  • de Verenigde Staten ooit een Nederlandstalige president hadden?
  • de Amerikaanse uitdrukking OK een Nederlandse oorsprong heeft? (Net als dope, decoy en spook.)
  • Nederlands eeuwenlang de gangbare taal was in delen van de staten New York en New Jersey?

Over Philip Dröge

Philip Dröge is historicus, columnist en journalist. Van hem verschenen eerder de historische boeken De schaduw van Tambora, Moresnet, Pelgrim en Moederstad. Hij schrijft voor diverse kranten en tijdschriften en treedt geregeld op als gastspreker en commentator in actualiteits- en discussieprogramma’s op radio en televisie. Zijn boeken zijn vertaald in het Duits en Italiaans en werden genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs en de Libris Geschiedenis Prijs.

Cookieinstellingen