Gratis cursus: digitaliseren van oude films

Foto: SGN

Geïnteresseerden kunnen binnenkort bij Regioarchief Sittard-Geleen gratis een cursus volgen over het bewaren, digitaliseren en delen van oude films.

Misschien heeft u zelf nog oude films of video’s op zolder liggen. Oude films en video’s bevatten vaak een schat aan informatie, die helaas wel verloren dreigt te gaan als we niet in actie komen! Filmmateriaal en videobanden zijn namelijk niet onbeperkt houdbaar …

Regioarchief Sittard-Geleen/Archief De Domijnen neemt deel aan het MobiReel project van het Europese programma Erasmus+. Dit project draait om het op een betaalbare wijze digitaliseren van oude films en video’s. Regioarchief Sittard-Geleen werkt hierin samen met organisaties uit Bulgarije, Noord-Macedonië en Duitsland. Er werden trainingsmaterialen ontwikkeld die bruikbaar zijn bij het bewaren, digitaliseren én delen van oude films en video’s.

Op maandag 17 juni organiseert Regioarchief Sittard-Geleen tussen 09:30 uur en 16:00 uur een cursus in het Erfgoedcentrum aan de Kapittelstraat 6 in Sittard. Daarin wordt  het project voorgesteld en wordt kort ingaan op de thema’s die aan bod komen bij het bewaren, digitaliseren en delen van oude films en video’s. Ook wordt een demonstratie gegeven van de digitalisering van een 8mm film.

Deelname is gratis, koffie/thee, vlaai en lunch worden geregeld.

Voorlopig programma:

  • 09:30 uur: inloop met koffie en vlaai
  • 10:00 uur: voorstelrondje en inleiding op het project
  • 10:30 uur: theorie
  • 12:30 uur: lunchpauze met broodjes
  • 13:30 uur: interactief programma met demonstratie digitalisering
  • 15:00 uur: koffiepauze
  • 15:30 uur: nabespreking/evaluatie

Bent u (bestuurs)lid van een historische vereniging? Of wellicht collega van een archiefdienst of kleiner of groter museum? Heeft u zelf nog oude films die u wil digitaliseren, of bent u gewoon geïnteresseerd? Meld u zich dan snel aan.
Maximaal 25 cursisten kunnen deelnemen. U kunt zich (tot en met donderdag 13 juni) aanmelden door een bericht te sturen aan [email protected]. Voor meer vragen kunt u contact opnemen met Han Adriaans ([email protected] of via 06-53732191).

Cookieinstellingen