Wandelaars en fietsers: pas op voor wilde zwijnen

Foto: Nina Vogels

De gemeente Sittard-Geleen waarschuwt wandelaars en fietsers voor de aanwezigheid van wilde zwijnen in de mooie buitengebieden rondom de gemeente.

Het aantal wilde zwijnen in het buitengebied van Sittard-Geleen groeit en dat houdt een risico in voor mensen die er graag wandelen of fietsen. Door middel van waarschuwingsplakkaten worden mensen geattendeerd op de aanwezigheid van deze wilde dieren. Mensen krijgen het advies om op de wandelpaden en wegen te blijven en om honden kort aangelijnd te houden. Wandel alleen bij daglicht en voer en benader wilde dieren niet.

Mocht er een wild zwijn op je afkomen, maak dan geluid, loop achteruit terug, klim op een verhoging of in een boom of probeer je te verschuilen. Wat je beslist niet moet doen is bedreigende gebaren maken. Ga ook niet op de grond liggen en ren niet weg, want een wild zwijn rent veel sneller dan u.

Waar leven wilde zwijnen?

In Sittard-Geleen leven wilde zwijnen op en rond de Kollenberg, de Windraak, het Geleenbeekdal, bij Daniken, Obbicht en Grevenbicht. Wilde zwijnen kunnen op een nacht wel 25 kilometer lopen. Dat betekent dat u ze ook op andere plekken kunt tegenkomen.

Ziet u een wild zwijn? Wat moet u doen? En vooral: níet doen?

  • Ga niet naar de dieren toe.
  • Is het zwijn dichtbij u? En kunt u geen andere route kiezen? Loop heel rustig achteruit weg zonder te rennen. Een wild zwijn is véél sneller dan u kunt rennen.
  • Maak veel geluid maar maak géén dreigende gebaren.
  • Klim op een bank, een hek of in een boom maar ga niet op de grond liggen.
  • Verschuil u, bijvoorbeeld achter een boom.
  • Houd áltijd uw hond aan de lijn en blijf op de paden.
  • Gaat het toch mis en wordt u of uw hond aangevallen door een wild zwijn? Probeer ook dan rustig te blijven en ga níet rennen of liggen. Dan zet het zwijn zijn aanval nog verder door.

Cookieinstellingen