Arbeidsmigratie: een zegen of een bedreiging voor Nederland?

Foto: SGN/Podium Babel

Op zondag 2 juni geeft Paul Minderhoud bij Podium Babel de lezing ‘Arbeidsmigratie: een zegen of een bedreiging voor Nederland?’

Arbeidsmigratie was een van de belangrijkste thema’s tijdens de verkiezingscampagne van vorig jaar. Ook in de formatie tussen PVV, VVD, NSC en BBB staat het onderwerp hoog op de agenda. Die partijen zijn het in ieder geval over één ding eens: er moeten minder arbeidsmigranten naar Nederland komen.

Hoe zit het nu precies: zijn arbeidsmigranten een probleem of juist een zegen voor ons land? Paul Minderhoud, hoogleraar Migratierecht komt erover vertellen bij Podium Babel op 2 juni aanstaande.

Volgens gegevens van het CBS waren er in 2022 meer dan 800.000 arbeidsmigranten in Nederland. Deze migranten zijn grofweg te verdelen in twee groepen. Een groep bestaat uit beter betaalde migranten, die bijvoorbeeld bij grote bedrijven als ASML aan de slag gaan. De grootste groep echter doet eenvoudig, laagbetaald werk en wordt vaak aangeduid als arbeidsmigranten. Ze werken voornamelijk via uitzendbureaus, bijvoorbeeld in de vleesindustrie of transport. Deze mensen komen uit Midden-en Oost-Europa. Vaak gaat het om Polen, maar het aandeel Roemenen en Bulgaren groeit gestaag.

De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de problemen die deze arbeidsmigratie met zich mee brengt. Malafide uitzendbureaus, gebrekkige huisvesting, onderbetaling, slechte werkomstandigheden, overlast etc. vormen voor zowel de arbeidsmigranten als de samenleving een groot probleem. Beperking van het aantal arbeidsmigranten is echter lastig, omdat regels van de Europese Unie dit niet toestaan en omdat onze economie niet zonder arbeidsmigranten zou kunnen.

De politiek lijkt langzaam te beseffen dat er economische keuzes moeten worden gemaakt. Moet Nederland tomaten blijven kweken of één van de grootste exporteurs van vlees in de wereld blijven? En, (hoe) moeten we ervoor zorgen dat toonaangevende grote bedrijven voor Nederland behouden blijven? Deze en andere vragen zullen in de lezing van Paul Minderhoud aan bod komen.

Over de spreker: Prof. dr. Paul Minderhoud is hoogleraar Regulier Migratierecht aan de Universiteit Utrecht en verbonden aan het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Lezing Paul Minderhoud: Arbeidsmigratie: een zegen of een bedreiging voor Nederland?
Zondag 2 juni 2024, 11:00-13:00 uur, entrée 5 euro
Podium Babel
Odasingel 90, Sittard
Aanmelden: www.podiumbabel.nl

Cookieinstellingen