Fiscus vijf jaar onder toezicht van Autoriteit Persoonsgegevens

Foto: Bic (Wikimedia Commons), CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons

De Belastingdienst komt vijf jaar onder toezicht van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) te staan.

Dat meldt demissionair staatssecretaris Marnix van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) aan de Tweede Kamer. De fiscus komt onder een vergrootglas te liggen om “tot een duurzame verbetering van de bescherming van persoonsgegevens van burgers en bedrijven te komen”.

De waakhond heeft de afgelopen jaren vaker onderzoek gedaan bij de Belastingdienst omdat die niet goed omging met persoonsgegevens. De berichtgeving rond de database Risico Analyse Model (RAM) was de druppel die de AP ertoe zette om bij de Belastingdienst een “toezichtsarrangement” in te stellen.

Vorig jaar kwam naar buiten dat de Belastingdienst tot 2021 op grote schaal persoonsgegevens verzamelde van belastingbetalers voor het toezicht en de bestrijding van fraude. Dat gebeurde volgens de AP waarschijnlijk zonder grondslag. De data werden opgeslagen in RAM. Daar doet de AP al onderzoek naar.

“De AP stelt een toezichtarrangement in om de acties van de Belastingdienst te kunnen volgen en te controleren, maar ook het bieden van begeleiding bij het duurzaam verbeteren van de bescherming van persoonsgegevens”, aldus Van Rij. De AP kijkt onder meer naar de cultuur, risicomodellen en uitwisseling van gegevens.

De waakhond praat ook met medewerkers van de fiscus. Van Rij: “Op basis van deze gesprekken besluit de AP welke acties zij nodig acht”, aldus de staatssecretaris. De waakhond kan bijvoorbeeld vragen om tussentijdse onderzoeken van nieuwe processen en systemen bij de Belastingdienst.

Cookieinstellingen