Leer mij de Limburgers kennen!

Foto: SGN/Podium Babel

Op 23 juni aanstaande gaan Podium Babel in gesprek met Roel Willems, auteur van het boek Limburgers voor beginners.

De Limburgse zanger Skinny zorgt voor een passende muzikale omlijsting. Willems’ boek kreeg veel aandacht en positieve waardering van onder andere NRC en de Limburger en het is gekozen tot boek van de maand bij boekhandel Wim Krings in Sittard. Voor de Limburger is het een feest van herkenning, voor de anderen een nadere kennismaking met de Limburgse cultuur. Kortom: interessant voor iedereen die geïnteresseerd is in cultuur(verschillen).

Podium Babel in gesprek met Roel Willems, met muzikale bijdrage van Skinny

Roel Willems, opgegroeid in Limburg, ontdekte toen hij naar de Randstad ging hoe Limburgs hij eigenlijk was. Ook viel het hem op dat zijn vrienden in zijn ‘intellectuele bubbel’ meer begrip hadden voor vreemde culturen dan voor cultuurverschillen in eigen land. Een ervaring die vast meer Limburgers hebben! Dat was voor hem de reden om dit boek te schrijven.

Tijdens de bijeenkomst zal Roel zijn inzichten delen over onderwerpen als het belang van familie, de Bourgondische levensstijl, het verschil in directheid, het gebruik van dialect en de ongeschreven regels in de omgang met Limburgers. Natuurlijk is er ook aandacht voor de vraag hoe we de kloof tussen de zuidelijke en de andere Nederlanders kunnen verkleinen. Dat dat gaat vast en zeker leiden tot boeiende gesprekken en discussies.

Liedjes van Skinny

Om het Limburgse karakter van de bijeenkomst ook muzikaal te onderstrepen, zal Skinny enkele liedjes uit zijn Limburgstalige repertoire ten gehore brengen. Skinny is afkomstig uit Sittard en hij heeft een lang artiestenverleden als gitarist, zanger en liedjesschrijver. Zijn laatste solo-cd, Doezend verhaole, werd gretig opgepikt door regionale en sociale media. Mensen die hem kennen, weten: het is zeer aangenaam verpozen in zijn muziek.

Over de spreker

Roel Willems (Limbricht 1980) is senior onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau. Hij studeerde onder meer psychologie en filosofie en promoveerde in de Sociale Wetenschappen aan de Radboud Universiteit (Nijmegen). Hij schreef dit boek omdat hij merkte dat er vaak geen kennis is van (en dus begrip voor) cultuurverschillen in eigen land. Hij baseert zich vooral op zijn eigen inzichten en ervaringen.

Podium Babel
Odasingel 90, Sittard.
Zondag 23 juni 2024, 11:00-13:00 uur, entree 5 euro
Aanmelden op www.podiumbabel.nl

 

Cookieinstellingen