Jonge orgelleerlingen gingen op voor examen

Zaterdag 8 juni jongstleden was een spannende dag voor een aantal jonge orgelleerlingen van het orgelproject in Overhoven.

Dit project is een samenwerking tussen de Stichting Behoud Frans Klooster, Kinderkoor The Voices of Kids en Parochie Overhoven. In dit project krijgen jonge muzikanten een gratis opleiding tot organist.

Zaterdag was het tijd om het geleerde om te zetten in Orgeldiploma A: alle leerlingen legden met goed gevolg het orgelexamen af in de Heilig Hartkerk in Overhoven.

Het examen werd afgenomen op het continuo-orgel (het gerestaureerde orgel afkomstig uit de voormalige kapel van het Franse Klooster). Op dit orgel hebben de leerlingen wekelijks orgelles.

Het examen begon met een theoretisch gedeelte waarbij de kennis over de werking van het orgel en algemene muziektheorie (voor diploma A) getoetst werd. De kinderen wisten op alle vragen enthousiast correcte antwoorden te geven. Het was mooi om te zien dat aan de hand van het continuo-orgel de kinderen uitleg hebben gegeven over de werking van het instrument. Het orgel werd als het ware helemaal ‘ontmanteld’ van de orgelkas (alle deurtjes werden geopend), waardoor de kinderen precies konden aanwijzen hoe de mechaniek van het orgel werkt. Ook de vragen van de muziektheorie vormden geen probleem oor de kinderen.

Daarna kwam het praktisch gedeelte van het examen aan bod: het orgelspel. De orgelleerlingen speelden met veel enthousiasme voor de jury en het publiek mooie orgelwerken. De kinderen die aan het examen deelnamen hadden pas drie kwart tot anderhalf jaar orgelles in de vingers. De jury – een vertegenwoordiging vanuit de muzikale wereld (organist), vanuit het kinderkoor, vanuit de Stichting Behoud Franse Klooster en vanuit de Parochie Overhoven – kon dan ook niet anders dan aan alle deelnemers aan het examen Orgeldiploma A uit te reiken (samen met een zak snoep).

En nu door naar Orgeldiploma B!

Cookieinstellingen