Nieuws uit het college: Einde aan een jaar crisisnoodopvang asielzoekers

Foto: SGN

Precies één jaar lang ving Sittard-Geleen 300 asielzoekers op in de tijdelijke crisisnoodopvang (CNO) in Sittard. Daar kwam afgelopen week, op 12 juni een einde aan.

Er kan worden teruggekeken op een intensieve periode. De weerstand aan het begin was groot. Die verdween echter al snel toen de bewoners er eenmaal waren en alles rustig bleef. Er waren een jaar lang geen noemenswaardige incidenten.

Op 27 mei was er een barbecue op de CNO. Hier sloten alle betrokkenen samen het jaar af. Ook burgemeester Hans Verheijen was daarbij aanwezig. “Het was goed om samen af te sluiten. Net als alle keren dat ik er was, was de sfeer heel goed. Er is natuurlijk onrust onder de bewoners. Deze mensen weten namelijk niet waar ze na 12 juni naartoe gaan. We spreken daar wel over met het COA. Zij kunnen daar geen duidelijkheid over geven, omdat er gewoon geen plekken zijn.”

Hartverwarmend

De burgemeester sprak tijdens de barbecue ook met vrijwilligers. “Het is hartverwarmend om te zien hoe veel mensen zich vrijwillig hebben ingezet om mensen in nood een steuntje in de rug te geven. Daar zijn we goed in, in Sittard- Geleen. Daar ben ik als burgemeester echt trots op.” Sommige bewoners van de CNO verhuizen naar hun vierde of soms zelfs vijfde tijdelijke verblijfplek. De burgemeester: “Dat is heel verdrietig. Tegelijkertijd heb ik een heel harde afspraak gemaakt met de inwoners van Sittard-Geleen én met de gemeenteraad. Daar wil ik me aan houden.”

Toekomst

Voor de toekomst zoekt de gemeente locaties waar we voor langere tijd asielzoekers kunnen opvangen. De raad heeft daar in meerderheid mee ingestemd. “De spreidingswet mag dan wel van tafel gaan, maar daarmee is het probleem van een tekort aan opvang natuurlijk niet opgelost. Als gemeente willen we daar onze bijdrage aan leveren”, vertelt Verheijen.

Cookieinstellingen