Op naar een gemeentewapen voor Sittard-Geleen-Born

<em>De oude gemeentewapens van Geleen, Sittard en Born</em>
De oude gemeentewapens van Geleen, Sittard en Born
Foto: CC0

Sittard-Geleen is de enige gemeente in Nederland die – nog – geen gemeentewapen heeft.

Dat werd zaterdagavond nog eens duidelijk gemaakt in een uitzending van editienl, een tv-rubriek met Nederlandse nieuwsitems van RTL4.

Wethouder Andries Houtakkers kwam in het programma kort aan het woord. De wethouder gaf bij zijn aantreden in de vorige raadsperiode al aan dat hij graag een gemeentewapen voor de fusiegemeente wil laten ontwerpen.

Een poging om tot een gemeentewapen te komen werd overigens in het verleden al eens ondernomen, maar die bleef vruchteloos omdat met het niet eens kon worden over een ontwerp.

Zo’n ontwerp mag iedereen maken, maar moet aan een aantal strikte voorwaarden voldoen. Bovenal moet het representatief en tijdloos zijn, moet het een groot kleurcontrast hebben en mag het niet te vol zijn. De Hoge Raad van Adel moet er een positief advies over uitbrengen. Daarnaast moet ook de gemeenteraad zich achter een ontwerp voor het gemeentewapen scharen.

Wethouder Houtakkers hoopt dat het gemeentewapen in 2026 – de fusiegemeente Sittard-Geleen-Born bestaat dan 25 jaar – kan worden ingevoerd.

Bekijk de uitzending van editienl #167 hieronder terug:

Cookieinstellingen