Samenwerking Sittard-Geleen en WBL rioolbuffer Daniken

<em>Arnold Jansen (WBL) en wethouder Leon Geilen (r)</em>
Arnold Jansen (WBL) en wethouder Leon Geilen (r)
Foto: Gemeente Sittard-Geleen

Woensdag 19 juni ondertekenden wethouder Leon Geilen en bestuurslid Arnold Jansen van het Waterschapsbedrijf Limburg (WBL) een samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van een rioleringsbuffer in Geleen.

De buffer is een extra bak voor het opvangen van rioolwater. Met de aanleg van de buffer hoeft het riool bij zware regenbuien minder vaak water te lozen op de Geleenbeek. Dit is goed voor de waterkwaliteit van de beek.

Ondertekening-samenwerking-SG-en-WBL-rioolbuffer-Daniken

Sittard-Geleen en WBL leggen de buffer samen aan om ervoor te zorgen dat de waterkwaliteit van de beek verbetert. De buffer is een aanvulling op het riool van de gemeente en op het transport van water van gemaal Geleen naar de waterzuivering in Hoensbroek. De buffer bestaat uit een gesloten berging onder de grond en een open groene buffer boven de grond. Deze wordt bij Daniken in Geleen aangelegd.

“De buffer wordt toekomstbestendig en robuust ontworpen om probleemloos jarenlang in het afvalwater systeem te functioneren. Dit geeft een flinke verbetering van de ecologie in de Geleenbeek,” zegt Arnold Jansen.

Deze buffer wordt door gemeente Sittard-Geleen in het najaar aanbesteed in een groot project met in totaal zes locaties. De uitvoering op alle locaties vindt plaats uiterlijk in 2027.

De aanleg van de buffer is één van de maatregelen die in Sittard-Geleen getroffen worden om beter in te spelen op een veranderend klimaat. “We zien nu al steeds vaker hevige en langdurige regenbuien. We moeten in ons watermanagement dus rekening houden met meer extremen. Met deze buffer kunnen we neerslagpieken beter opvangen,” geeft wethouder Geilen aan.

Cookieinstellingen