Veteranendag 2024 in Sittard

Foto: SGN

Zondag vond, vooruitlopend op de Nationale Veteranendag die zaterdag in Den Haag wordt gehouden, de lokale Veteranendag in Sittard plaats.

Daarbij legde burgemeester Hans Verheijen een bloemstuk met witte anjers in het Witte Anjerperkje aan de Rosmolenstraat. In zijn toespraak onderstreepte hij zijn grote waardering voor de veteranen, die zich met gevaar voor eigen leven hebben ingezet om vrede te brengen in conflictgebieden ver van huis.

Verder benadrukte hij dat het niet vanzelfsprekend is dat Nederland in Europa momenteel een lange periode zonder oorlog meemaakt. Vrede en vrijheid zijn kostbaar en zijn het waard om verdedigd te worden. Dat is wat onze veteranen hebben gedaan. De burgervader deed een beroep op iedere niet-veteraan om na te denken over de vraag of men zelf ook bereid is om te vechten voor vrijheid, veiligheid en vrede.

De ceremonie, werd opgeluisterd door muzikanten van fanfare St.-Cecilia Guttecoven en Concordia Einighausen en een trompettist van de Philharmonie. Ook leerlingen van de opleiding VeVa – Veiligheid en Vakmanschap – van het Vista College werkten mee aan deze Veteranendag. Na afloop vertrokken de aanwezigen in stoet naar het Mariapark voor een bijeenkomst waarop de onderlinge banden aan- en herinneringen opgehaald werden.

Cookieinstellingen