Gouverneur en burgemeester op bezoek in de Broekstraat

<em>Bijeenomst in de Broekstraat</em>
Bijeenomst in de Broekstraat
Foto: © Guus Queisen

Woensdag bezochten gouverneur Emile Roemer en burgemeester Hans Verheijen de Broekstraat in Sittard.

In de pittoreske Broekstraat in Sittard werd tot voor kort jaarlijks een drukbezochte kerstmarkt gehouden en ook het Häöfkestreffe was een evenement dat mocht rekenen op de nodige publieke belangstelling.

Door het groeiend aantal regels waaraan (organisatoren van) evenementen moeten voldoen om voor een vergunning in aanmerking te komen en de parallel daaraan stijgende organisatiekosten haken organisatoren van kleinschalige evenementen steeds vaker af. Dat lot was ook de kerstmarkt en ’t Häöfkestreffen beschoren.

Volgens Guus Queisen, zelf woonachtig in de Broekstraat en lid van Provinciale Staten voor BBB, speelt deze problematiek in de hele provincie. Reden voor Queisen om tijdens zijn maidenspeech in Provinciale Staten een oproep te doen aan het provinciebestuur om in gesprek te gaan met gemeenten om te onderzoeken hoe de regeldruk voor de organisatie van evenementen kan worden verlicht. Burgemeester Hans Verheijen zegde zijn medewerking hieraan toe.

Als eerste wordt van enkele lokale evenementen onderzocht waar organisatoren tegenaan lopen en wordt bekeken of en hoe processen vereenvoudigd kunnen worden.

Een van de pilotprojecten hierin wordt het Häöfkestreffen in de Broekstraat van september 2025. Van hieruit willen gedeputeerde Demollin-Schneiders en de Gouverneur dit vervolgens uitrollen over heel Limburg en bij wettelijke zaken ook de Tweede Kamer tot actie bewegen.

Cookieinstellingen