Basisscholen en Sittardse muziekverenigingen slaan handen ineen

<em>Trommelen op je lessenaar</em>
Trommelen op je lessenaar
Foto:

Verenigingen merken na de coronaperiode dat het steeds lastiger is om jonge nieuwe leden te werven.

Dat geldt zowel voor sportverenigingen als voor culturele verenigingen zoals bijvoorbeeld harmonieën en fanfares. Daar waar in het verleden soms sprake was van concurrentie tussen muziekverenigingen, hebben een drietal muziekkorpsen uit Sittard de handen ineen geslagen om leerlingen van de basisschool op een informele wijze in aanraking te laten komen met de wereld van muziek maken en muziek beleven.

De drie verenigingen, de Philharmonie Sittard, harmonie Sint Joseph en fanfare Sint Caecilia Broeksittard hebben een partner gevonden in de stichting Kindante. In samenwerking met Andre Nijboer van de scholenkoepel en op basis van het lesprogramma van het Cultuurperron is een leerzaam en aansprekend scholenproject opgezet. Dit programma heeft inmiddels de weg gevonden naar meerdere Sittardse basisscholen zoals basisschool Overhoven en basisschool Loedoes. Bijzonder daarbij is ook de start van het muziekproject op basisschool De Taalwijzer. Op deze school, waar kinderen met een niet-westerse achtergrond les krijgen, wordt taalonderwijs gegeven aan verschillende schakelklassen. Naast het in contact brengen met muziek, stimuleert dit muziekproject op die school tevens de integratie. Inmiddels heeft ook BSO Overhoven in samenwerking met Partners in Welzijn dit project omarmd en is er op basisschool Overhoven een muziekdocent aangenomen.

De muzieklessen worden door de basisschooljeugd met veel enthousiasme ontvangen en de muziekverenigingen verwachten dat dit op termijn ook zal resulteren in een toename van het aantal jeugdleden. De gemeente Sittard-Geleen onderschrijft en ondersteunt het initiatief van de muziekverenigingen.

Cookieinstellingen