Natste halfjaar ooit gemeten, vorige record verpulverd

Foto: © Freep!k

De eerste helft van 2024 is het natste eerste halfjaar ooit gemeten. In de periode van januari tot en met juni viel er 570 millimeter regen.

Daarmee is het vorige neerslagrecord verpulverd, dat stamde uit 2016 (501 millimeter). Gemiddeld valt er in het eerste halfjaar 326 millimeter regen, meldt Weeronline.

Vier van de zes maanden verliepen uitzonderlijk nat. In april en mei werden neerslagrecords gebroken. Alleen in maart en juni regende het minder dan gebruikelijk. Door de vele regen stond de grondwaterstand uitzonderlijk hoog en veroorzaakte dat overlast voor boeren en eigenaren van kelders.

Sinds augustus vorig jaar is het al extreem nat. Van juli 2023 tot en met juni 2024 viel er 1270 millimeter regen. Nog nooit viel er in een periode van twaalf maanden zoveel regen.

Verder was het ook bijzonder warm in de eerste helft van 2024. Gemiddeld werd het 10,5 graden, tegen 8,7 graden normaal. Alleen in 2007 was het warmer, met een gemiddelde temperatuur van 10,9 graden. Toch leek het niet zo warm de afgelopen maanden, omdat het in het voorjaar relatief fris bleef. De uiterst zachte winter zorgde ervoor dat de gemiddelde temperatuur alsnog hoog uitviel. De warmste dag van dit halfjaar viel op 26 juni, met 30,2 graden in De Bilt.

In totaal scheen de zon 872 uur, tegen een gemiddelde van 970 uur in de eerste zes maanden van het jaar.

Cookieinstellingen