Digitalisering oude films en video’s bij Regioarchief Sittard-Geleen

Foto: MobiReel

Begin dit jaar dook bij Regioarchief Sittard-Geleen een door Jan Paulissen gemaakte film van een carnavalszitting uit 1962 op. Misschien heeft u er al iets over gelezen.

Deze film is bij het Regioarchief gedigitaliseerd in het kader van het project MobiReel, dat zich richt op betaalbare digitalisering van oude films. Dit project wordt gefinancierd door het Erasmus+ programma van de Europese Unie en is ontwikkeld door partijen uit heel Europa: Student Computer Art Society /SCAS/ en de regionale bibliotheek Petko R. Slaveykov Veliko Tarnovo uit Bulgarije, de Kinoteka na Republika Severna Makedonija uit Noord-Macedonië, Zeutschel GmbH uit Duitsland en natuurlijk het Regioarchief Sittard-Geleen.

Bij dit project ligt de focus op amateurfilmformaten: denk aan 8mm, Super 8, 16mm, maar ook aan VHS, S-VHS en nog veel meer andere formaten. Wellicht heeft u zelf dergelijke films ergens in een doos op zolder of in de opbergkast liggen.

Deze amateurfilms kunnen over vele onderwerpen gaan. Denk aan persoonlijke herinneringen zoals bijvoorbeeld een bruiloft, maar ze kunnen ook een schat aan informatie over onze geschiedenis bevatten! Deze beelden zijn helaas niet voor eeuwig houdbaar. Onder perfecte omstandigheden kan video bijvoorbeeld maar tussen de tien en dertig jaar worden bewaard; film kan zo’n honderd jaar worden bewaard. Daarna groeit de kans op verlies van informatie.

In het kader van het MobiReel-project is een gratis training ontwikkeld die iedereen die hierin geïnteresseerd is kan volgen op mobireel.eu/nl/trainingsmodules. Hierin krijgt u uitleg over de verschillende soorten films en video’s, het uitvoeren van kleine reparaties en het opzetten van een scanproces. Ook als u niet de juiste benodigdheden heeft om zelf te digitaliseren, is het belangrijk dat onze regionale geschiedenis die op beeld is vastgelegd, bewaard blijft. Mocht u nog oude films of videobanden hebben liggen die historische waarde kunnen hebben, neem dan contact op met [email protected]. In onderling overleg kan dan besproken worden welke oplossingen/mogelijkheden er zijn en welke het Regioarchief eventueel kan bieden.

Cookieinstellingen