Grensregio Compact #1

Foto: © M. Boreas

Marcel Boreas – Grensregio Compact biedt – de naam zegt het al – een beknopt overzicht van het belangrijkste nieuws uit de grensregio van de afgelopen week.

Langs de hele Nederlands-Duitse grens zijn de afgelopen weken al tientallen mensen aangehouden vanwege Duitse EK-controles. Meer dan 150 personen wilden illegaal Duitsland inreizen. In onze regio worden er onder andere controles uitgevoerd op de B56n tussen Nieuwstadt en Tudderen. Ook daar zijn diverse mensen aangehouden, onder andere vanwege wapenbezit. Vanuit de Duitse politiek wordt ondertussen gepleit om ook na het EK controles te blijven uitvoeren.

Aan Vlaamse zijde is groen licht gegeven voor de bouw van de nieuwe Pater Sangersbrug. De brug vervangt de oude Pater Sangersbrug die nu nog de verbinding vormt tussen Maaseik en Roosteren. De nieuwe brug komt iets zuidelijker te liggen dan de huidige. Het wachten is nu op de vergunning vanuit Nederland. De bouw moet eind dit jaar starten en gaat zo’n twee jaar duren. In die tijd blijft de oude brug in gebruik. De kosten belopen zo’n 20 miljoen euro.

Het GrensPark KempenBroek tussen Maaseik en Weert mag zich vanaf nu Unesco Biosfeergebied noemen. Dat besluit werd in Marokko genomen op de Raad van Mens- en Biosfeerprogramma van de UNESCO. Binnen een biosfeergebied wordt volop ingezet op een duurzame balans tussen natuur, mens en economie. KempenBroek is het eerste biosfeergebied in België en het tweede in Nederland. De erkenning werd vrijdag gevierd op de grens tussen Kinrooi en Weert.

Politiek geharrewar over een ander natuurgebied. Zowel het Kreis Heinsberg als Kreis Viersen zien niets in een uitbreiding van het Naturpark Schwalm-Nette. Dit park maakt deel uit van het Duits-Nederlandse Grenspark Maas-Swalm-Nette, waar ook de meeste gemeenten in Midden-Limburg onderdeel van zijn. De belangrijkste bezwaren situeren zich op financieel vlak. Ook vrezen landbouwers en vissers dat ze in hun mogelijkheden zullen worden beperkt, mocht de uitbreiding doorgaan.

De gemeente Selfkant krijgt meer tijd om na te denken over mogelijke locaties wat betreft windenergie. Dat is het gevolg van een vertraging bij de regionale regering in Keulen. Elke Duitse gemeente moet een bepaalde oppervlakte aanduiden als zoekgebied voor windturbines. Selfkant heeft meer dan andere Duitse gemeenten in de regio een achterstand op dat vlak. Aan Nederlandse zijde bestaat er daarom ongerustheid over mogelijke nieuwe windmolens vlak aan de grens.

De grensregio heeft er een museum bij. In Millen-Selfkant is vorig weekeinde namelijk het Haus der Westgrenze geopend. Het nieuwe museum biedt onder andere een interactieve kijk op de periode tussen 1949 en 1963. In die tijd behoorde het grootste gedeelte van de huidige gemeente Selfkant toe aan Nederland. Maar er zijn ook de nodige oudheidkundige vondsten te zien. Daarnaast wil het Haus der Westgrenze focussen op het leven in de grensregio anno nu.

Cookieinstellingen