Op 20 juli excursie in de Curfsgroeve

<em>Curfsgroeve</em>
Curfsgroeve
Foto: © Het Limburgs Landschap, Henk Heijligers

In de hellingbossen tussen Berg en Meerssen ligt een voormalige mergelgroeve, de Curfsgroeve. Op zaterdag 20 juli organiseert Het Limburgs Landschap om 10:00 uur in de Curfsgroeve een excursie.

De excursie duurt ongeveer 2 uur. Meer informatie over deelname en het reserveren van tickets via: www.limburgs-landschap.nl/kalender.

Een deel van de Curfsgroeve is, vanwege het gevaar voor vallende stenen, maar ook door de aanwezigheid van bijzondere natuurwaarden, afgesloten voor het publiek. In dat deel zijn geen wandelpaden aanwezig, goede wandelschoenen zijn daarom verplicht en een wandelstok kan handig zijn om de balans te bewaren. Deze wandeling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn en honden zijn bij deze excursie niet toegestaan. Let op: vol=vol, op uw ticket vindt u de routebeschrijving.

Wandelen in de Curfsgroeve

Ruim 70 jaar werd in de Curfsgroeve mergel gewonnen. Tijdens de mergelwinning was de groeve strikt verboden gebied en daarmee bleef de groeve lange tijd voor het menselijke oog verborgen. Nu Het Limburgs Landschap het beheer heeft overgenomen, heeft zij de groeve deels toegankelijk gemaakt voor het publiek. Vanaf het uitzichtspunt kijkt men over en in de groeve naar de 50 meter hoge steilwanden en de diep gelegen groevebodem.

Dynamisch

De diepe ligging van de mergelgroeve zorgt voor een eigen dynamiek en klimaat, weer en wind hebben hier vrij spel. Regelmatig vallen brokken steen met denderend geraas naar beneden. Door de diepe ligging is de zoninstraling intens en wordt de warmte lang vastgehouden. In de schaduwrijke boshellingen heerst juist een koel en vochtig klimaat. Dat resulteert in de aanwezigheid van vele bijzondere planten en dieren. Om die rijke natuur in stand te houden en er voor te zorgen dat de groeve niet dichtgroeit met bos, loopt er een kudde Nederlandse landgeiten. Door hun graasgedrag houden de geiten de struik- en bosvorming binnen de perken.

Cookieinstellingen