Manifest voor ‘schoon, voldoende en betaalbaar water’

Foto: CC0

Verschillende maatschappelijke organisaties dringen er in een manifest bij de nieuwe minister van Infrastructuur & Waterstaat, Barry Madlener, op aan om “schoon, voldoende en betaalbaar water voor mens en natuur te waarborgen”.

Door toenemend watergebruik, meer vervuiling en klimaatverandering is voldoende goed water niet meer vanzelfsprekend, aldus Natuurmonumenten, een van de initiatiefnemers van het manifest. De aanpak van de problemen moet een “topprioriteit” worden.

De oproep is volgens Natuurmonumenten verder ondertekend door onder anderen de koepel van woningcorporaties Aedes, de ANWB, Bouwend Nederland en Vereniging Eigen Huis. De huidige toestand is niet alleen riskant voor mens en natuur, maar kan ook juridische en economische problemen veroorzaken, “zoals vergunningenstops en beperkingen voor de bouw van nieuwe woningen en infrastructuur”.

Alle sectoren moeten bijdragen aan het verbeteren van de watersituatie, benadrukken de organisaties. Zo moet de landbouw meer “toekomstbestendig en waterbewust” worden. Er moet meer grip komen op onttrekking van water aan de grond. Bij bouwprojecten moet van tevoren worden nagedacht hoe die kunnen worden voortgezet bij waterproblemen.

Rioolwaterzuiveringen moeten ook nieuwe vervuilende stoffen effectief kunnen filteren. Er moet verder meer oog komen voor het gevaar van funderingsschade aan gebouwen en verzakkende wegen door wisselende grondwaterstanden. Intussen moeten er ook nog voldoende zwemlocaties voor recreanten blijven, want er is nu al te vaak blauwalg en botulisme.

De waterkwaliteit kan snel flink omhoog als alle sectoren een bijdrage leveren, denken de opstellers van het manifest. Het begint allemaal bij het aanpakken van “vervuiling bij de bron”, door “minder lozingen in het water”.

 

Cookieinstellingen