250 aangiftes tegen FANC, Belgische Staat en Engie Electrabel S.A.

23 apr 2018, 16:42 Nieuws
aangifte stop tihange tongeren 1
Op 21 april jongstleden deden zo’n 250 verontruste burgers en diverse groeperingen die tegen kernenergie zijn aangifte op de politiebureaus van Tongeren, Eupen en Namen.
De aangifte was gericht tegen het FANC (Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle), de Belgische Staat en de exploitant van de kerncentrales in Tihange en Doel.
“De Belgische schroot-kernreactoren in Tihange en Doel hebben duizenden haarscheuren in het drukvat van de kernreactoren. Dit heeft geleid tot de noodzaak om het nood-koelwater voor te verwarmen en zodoende de drukvaten te ontzien in geval van een mogelijke noodsituatie. Een aantal bijna ernstige ongevallen in Tihange 1, die in hun opeenvolging absoluut alarmerend zijn, worden bewust klein gehouden en genegeerd door de verantwoordelijken. Terugkerende incidenten en de daaruit voortvloeiende noodstops beangstigen de bevolking, reden voor deze massale aangifte tegen genoemde autoriteiten,” zo stellen de organisatoren van de aangifte-actie, waaraan werd deelgenomen door burgers uit België, Duitsland en Nederland. Vanuit Maastricht vertrok een deel van op de fiets naar het politiebureau van Tongeren.
aangifte stop tihange tongeren 2
Aachen Actionsbündnis gegen Atomenergie (AAA), Fin du nucleaire (FDN), Réveil anti nucléaire (R.A.N.), Stop Tihange Deutschland (STD) en Vereniging Stop Tihange Nederland (VSTN), hebben deze actie georganiseerd en hopen op onmiddellijke sluiting van de “gammele en gevaarlijke schroot-kernreactoren”. Ook willen zij het publiek “meer bewust maken van de gevaren waaraan we worden blootgesteld door deze verouderde kerncentrales”.
De actie krijgt op 10 mei een vervolg in Aken, waar wordt geprotesteerd tegen Emanuel Macron die, als president van Frankrijk, indirect de grootste aandeelhouder is van de bedrijven die actief zijn in de nucleaire centrales van Tihange.