80 jaar vrijheid Limburg: Presentatie boek Bericht aan Hare Majesteit

07 okt , 11:10 Nieuws
foto rosalie sprooten en haar boek
Cubiss
Op vrijdag 1 november wordt de herziene heruitgave van het boek Bericht aan Hare Majesteit van Rosalie Sprooten toegevoegd aan de collectie van de bibliotheek in Vaals.
Er zijn steeds minder mensen die de oorlog hebben meegemaakt. Het is des te belangrijker dat verhalen worden doorgeven aan de huidige en nieuwe generatie. De bibliotheek is bij uitstek de plek om dit soort verhalen te waarborgen.

Over het boek

Zuid-Limburg is het eerste stukje Nederland dat door de geallieerden werd bevrijd. Vorige maand was dit 80 jaar geleden. Rosalie Sprooten is nu 86 jaar, maar herinnert zich ook nu nog zeer gedetailleerd een aantal gebeurtenissen als de dag van gisteren.
Als 5-jarig kind is Rosalie Sprooten getuige van de arrestatie van de kapelaan in haar geboorteplaats Epen. Hij wordt opgepakt door de Duitsers vanwege zijn rol bij het verzet. In het boek Bericht aan Hare Majesteit doet ze verslag van de aanleiding en toedracht van de gebeurtenissen.
Kapelaan Houben overleefde de oorlog niet. Nu, tachtig jaar na de bevrijding, is deze herziene heruitgave van het boek nog altijd een getuigenis van het lang miskende Limburgse verzet.

Rosalie Sprooten

Rosalie Sprooten (1938) is schrijver van romans, historische documentaires en poëzie. Bericht aan Hare Majesteit verscheen oorspronkelijk in 1991 en werd vertaald in het Duits en Spaans.

Presentatie in de bibliotheek

Op vrijdag 1 november is iedereen welkom in de bibliotheek in Vaals vanaf 15:00 uur. Om 15:30 uur start het programma met een korte speelfilm gemaakt aan de hand van het boek Bericht aan Hare Majesteit. Rosalie Sprooten is die vrijdag aanwezig en zal een stukje voorlezen uit haar eigen boek. Daarnaast zijn er gesigneerde boeken ter plekke te koop.
Daarna wordt het boek in de boekenkast van de bibliotheek geplaatst en vanaf dan is Bericht aan Hare Majesteit te leen.
Aansluitend vertelt de plaatselijke Heemkundekring Sankt-Tolbert over het belang van het borgen van geschiedenisverhalen en hoe zij deze verhalen levendig houden.