In 2016 haalde het Rode Kruis 94 miljoen euro op

18 jun 2017, 7:07 Nieuws
money 1005477 640 euro eurobiljetten
Het Nederlandse Rode Kruis heeft vorig jaar 94 miljoen euro binnengehaald, 9 miljoen minder dan het jaar ervoor maar 11 miljoen meer dan begroot.
De hulporganisatie publiceerde zaterdag haar jaarrekening en kijkt tevreden terug. "Dankzij deze hogere opbrengst kunnen we nog meer kinderlevens redden", zegt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis.
Bijna een tiende deel van de inkomsten kwam uit Serious Request. De actie leverde in totaal ruim 9,25 miljoen euro op. Een speciaal woord van dank van de hulporganisatie gaat naar Tijn, die met zijn nagellakactie meer dan 2,5 miljoen euro ophaalde voor het goede doel.
Serious Request stond in 2016 in het teken van het terugdringen van kindersterfte door longontsteking, ,,een stille ramp die wereldwijd iedere 35 seconden een kinderleven eist”. In landen als Ivoorkust, Zambia en Ethiopië is de hulp inmiddels in volle gang. In november zullen 3FM en het Rode Kruis de eerste resultaten presenteren van hoe het geld is besteed.
Het jaar 2016 stond volgens het Rode Kruis ook in het teken van droogte in grote delen van Afrika, orkaan Matthew die een spoor van vernieling op Haïti achterliet en het conflict in Syrië dat slachtoffers bleef eisen.
In het jaarverslag staat de organisatie stil bij de vrijwilligers en donateurs die de hulp mogelijk maken. Directeur Gijs de Vries: "Wat die hulp precies oplevert, hebben we steeds beter in beeld. Want terecht wordt van ons gevraagd om die impact glashelder te maken. We beseffen dat we nog meer mensen kunnen motiveren ons te steunen of zich voor ons in te zetten als we nog beter laten zien wat onze inzet voor tal van mensen betekent. We zijn, helaas, nog altijd onmisbaar."