Aanleg ongelijkvloerse kruising N276/Dr. Nolenslaan

13 jan 2016, 14:33 Nieuws
zuiveringsinstallatie bij aanleg n276 dr nolenslaan
Provincie Limburg

Op de kruising N276/Dr. Nolenslaan in Sittard worden voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van een ongelijkvloerse kruising uitgevoerd.

Deze week werd gestart met het voorboren van grond op plekken waar de damwanden van de bouwkuip de grond in worden getrild. Vanwege de ruime afstand tot de bebouwing en de specifieke methode van trillen is de verwachting dat de trillingen geen schade veroorzaken aan woningen en andere opstallen.

Op vrijdag 15 januari wordt begonnen met het aanbrengen van de eerste damwanden. De werkzaamheden worden op werkdagen uitgevoerd tussen 07:00 uur en 19:00 uur. Medio februari verwacht men de laatste damwand aan te brengen.

Nadat de damwanden zijn aangebracht wordt de bouwkuip verder afgemaakt. Dat komt neer op:

  • het aanbrengen van een stempelraam;
  • het graven van de 'droge' grond uit de bouwkuip;
  • het uitvoeren van saneringswerkzaamheden in de bouwkuip;
  • het graven van de 'natte' grond uit de bouwkuip en
  • het aanbrengen van onderwaterbeton.

Damwanden en stempelraam

De bouwkuip is opgedeeld in kleinere compartimenten. Zodra een compartiment gereed is, wordt gestart met het graven van de grond uit het compartiment. Het graafwerk gebeurt in eerste instantie tot aan het grondwaterpeil. Vanaf een bepaalde graafdiepte in de bouwkuip wordt een stempelraam aangebracht dat de druk van de ontgraven grond compenseert en ervoor zorgt dat de damwanden blijven staan.

Vervuild grondwater

Een deel van de af te graven grond ligt beneden het grondwaterpeil en wordt dus 'nat' ontgraven. Aangezien er een verontreiniging in het grondwater aanwezig is brengt dit een groot aantal voorwaarden met zich mee, zowel in de uitvoering maar zeker wat betreft veiligheid. Het gebied rondom de bouwkuip geldt dan ook als saneringsgebied met beperkte toegang voor werknemers en verplicht gebruik van extra beschermingsmiddelen.

De grond met verontreinigd grondwater wordt uit de bouwkuip gegraven en in een slibdepot naast de bouwkuip gelegd. In dit slibdepot krijgt de grond tijd om te ontwateren. Het vervuilde water uit de grond wordt opgevangen en afgevoerd naar een waterzuiveringsinstallatie. In de waterzuiveringsinstallatie wordt het water gezuiverd waarna het schone water wordt geloosd via de bestaande buffer op de Limbrichterbeek. De waterzuiveringsinstallatie komt op het werkterrein, naast het ketenpark te staan.

Bovenstaande werkwijze is uitgebreid en zorgvuldig afgestemd met de Bevoegd Gezagen. Door het treffen van diverse maatregelen (zoals de waterzuiveringsinstallatie) zijn er geen veiligheidsrisico's voor de omgeving.

Onderwaterbeton

Nadat de gehele bouwkuip is ontgraven wordt op de bodem van de bouwkuip onderwaterbeton aangebracht. De naam zegt het al: het beton wordt gestort onder het waterpeil. In de bouwkuip is dan namelijk nog grondwater aanwezig. Het onderwaterbeton zorgt voor een waterdichte bodemafdichting en draagt bij aan de stabiliteit van de bouwkuip. Nadat het onderwaterbeton hard genoeg is, starten we met het wegpompen van het resterende verontreinigde grondwater uit de bouwkuip. Hierdoor ontstaat een droge bouwkuip waarin we de betonconstructies van de verdiepte ligging en het viaduct kunnen bouwen.

Bron: Provincie Limburg