Aantal faillissementen fors omlaag

19 jun 2014, 15:52 Nieuws
e0ri50841fr6qwkxh4o8d2kji leegstandfaillissementfaillietkantoorbedrijvencrisisondern
Het aantal faillissementen lag vorige maand ruim dertig procent lager dan een jaar eerder. Het aantal bedrijven en instellingen dat op de fles ging bedroeg 551, tegen achthonderd in mei 2013. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekendgemaakt.
Het aantal faillissementen lag ten opzichte van april ook bijna een kwart lager. Dat kwam volgens het statistiekbureau echter doordat in april de rechtbanken die faillissementen uitspreken een dag extra open waren.
De daling van het aantal bankroeten nam vooral af onder bedrijven actief in de handel en de specialistische dienstverlening, zoals advies- en onderzoeksbureaus. "Niettemin gingen net als in de voorgaande maanden in deze twee branches de meeste bedrijven failliet, met respectievelijk 94 en 86", aldus het CBS.
Omdat het aantal zittingsdagen van rechtbanken per maand sterk kan wisselen, wordt voor een beter beeld van ontwikkeling ook wel gekeken naar het voortschrijdende driemaandsgemiddelde. Dat gemiddelde lag in mei met 589 nog steeds lager dan in april, toen de moyenne op 617 uitkwam.
Het gemiddelde schommelt in de eerste vijf maanden van dit jaar rond de zeshonderd. "Het aantal faillissementen daalde in de tweede helft van 2013 sterk, maar de daling zet dit jaar vooralsnog niet door", constateert het CBS.
Door: Novum