Nog altijd kampen veel meer
jongeren met gedachten aan zelfdoding dan voor de coronacrisis.
Het aantal jongeren dat het leven soms niet meer ziet zitten nam sterk toe tijdens de laatste lockdown. Sindsdien is het percentage van de jongeren met “serieuze suïcidale gedachten” amper gedaald.
Zelfmoordpreventie: bel 113
Van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar die meededen aan een onderzoek van onder meer het
Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) had in de laatste meetronde 16 procent last van dit soort gedachten. Dat is slechts 1 procent minder dan in december vorig jaar, toen het land op slot zat vanwege het hoge aantal coronabesmettingen. Het onderzoek werd uitgevoerd in juni, de resultaten verschenen donderdag.
Ook huisartsen zien nog steeds aanzienlijk meer jongeren die denken aan zelfdoding, of zelfs een zelfmoordpoging hebben gedaan, dan voor de coronapandemie. Het aantal consulten ligt nog steeds 39 procent hoger dan voorheen.
Veel jongeren geven aan dat de coronacrisis nog steeds grote gevolgen heeft op hun leven. Bijvoorbeeld doordat zij een studieachterstand opliepen. “Daarnaast hadden ze het gevoel belangrijke jaren van hun leven gemist te hebben”, aldus het
RIVM. Sociale contacten verminderden en een groot deel van de jongeren ervaart mentale en fysieke klachten, van angsten tot vermoeidheid. Van de ruim 4000 jongeren die meededen aan het onderzoek rapporteerde 37 procent psychische problemen. Bijna de helft (49 procent) ervaart weleens eenzaamheid, een even groot deel van de ondervraagden heeft last van stress.
Aan het onderzoek doen ook GGD GHOR Nederland, onderzoeksinstituut Nivel en ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum mee. Samen vormen ze het Netwerk GOR. De peiling is uitgevoerd door I&O Research.