Actiegroep Stop A2 Verbreding spreekt in bij Provinciale Staten Limburg: Tegen gebruik gevaarlijk Beaumix bij A2-verbreding

13 sep , 8:39 Nieuws
a2 bij born
Vandaag om 09:00 uur houdt Actiegroep Stop A2 Verbreding een demonstratie bij de Provinciale Staten Limburg.
Het gebruik van Beaumix voor de verbreding van de A2 tussen Vonderen en Kerensheide staat namelijk op de agenda van de Statencommissie Leefomgeving. Actiegroep Stop A2 Verbreding zal tijdens deze vergadering inspreken om de urgentie voor een verbod op dit giftige materiaal te benadrukken en roept op tot het gebruik van daadwerkelijk duurzame alternatieven.
Voordat de vergadering van de Provinciale Staten begint, staan tientallen activisten van Stop A2 Verbreding buiten het provinciehuis. Ze houden een krachtige speech en tonen een spandoek met de tekst: "TEKST" Ook zullen zij honderden brieven van bezorgde burgers overhandigen aan de leden van de Provinciale Staten, waarin zij oproepen het gebruik van Beaumix te verbieden!
Beaumix, een mengsel van grond, asfalt en andere reststoffen, bevat gevaarlijke stoffen zoals lood, cadmium, arsenicum, en PAKs (plastics). Deze zware metalen en plastics zijn uiterst schadelijk voor zowel de gezondheid van de mens als het milieu. Zowel zware metalen als plastics hopen zich op en zullen eenmaal aanwezig in ons lichaam of onze leefomgeving daar nooit meer verdwijnen. Wanneer Beaumix wordt gebruikt, kunnen deze toxische stoffen vrijkomen, wat leidt tot vervuiling van de bodem en het grondwater. Dit is geen hypothetisch risico – in Katwijk, waar Beaumix al is toegepast, zijn ernstige milieuproblemen en watervervuiling gerapporteerd, met schadelijke gevolgen voor de lokale bevolking.
De actiegroep benadrukt dat de beweringen van Boskalis, dat gevaarlijke stoffen uit Beaumix worden verwijderd, niet genoeg zijn. Deze vage beloften bieden geen garantie voor de veiligheid en mogen niet het risico op gezondheidsschade en milieuproblemen rechtvaardigen. De normen voor welke stoffen Beaumix mag bevat gelden overigens nog niet. Het voorzorgsbeginsel, een belangrijk principe in zowel de omgevingswet als Europese wetgeving, stelt dat als er een gegronde reden is om aan te nemen dat iets schadelijk zou kunnen zijn voor het milieu of gezondheid, de bewijslast ligt bij de uitvoerder. Aangezien Beaumix verschillende bewezen schadelijke stoffen bevat en in eerdere projecten schade bracht aan bodem en (grond)water, roepen wij op te eisen dat Boskalis eerst onomstreden aantoont dat het gebruik van Beaumix veilig en milieuvriendelijk is voordat ze het mogen gebruiken in toekomstige projecten waaronder de verbreding van de A2.
Hoewel de provincie mogelijk niet direct verantwoordelijk is voor de uitvoering van dit project, heeft zij wel de macht en invloed om druk uit te oefenen op Rijkswaterstaat en Boskalis. De actiegroep roept de Provinciale Staten op om hun invloed te gebruiken voor een verantwoorde en veilige keuze, ter bescherming van de gezondheid van de Limburgers en ons milieu.