Actiegroep 'Stop A2 Verbreding' start briefactie als laatste waarschuwing

02 sep 2024, 11:10 Nieuws
a2 bij born

Vanochtend hebben activisten van 'Stop A2 Verbreding' een spandoek opgehangen langs de A2 ter hoogte van Urmond met de boodschap: "Geen Beaumix, geen verbreding, bescherm onze natuur!"

Hiermee geven zij het startsein voor hun campagne tegen de geplande verbreding van de A2 tussen de knooppunten Vonderen en Kerensheide, een project dat volgens de actievoerders ten koste zal gaan van waardevol bosgebied. Wat de actiegroep betreft is het spandoek samen met de brieven aan Rijkswaterstaat een laatste waarschuwing. Als de geplande verbreding van de A2 tussen Echt en Stein doorgaat, zullen activisten met hun lichaam het bos beschermen.

Actiegroep Stop A2 Verbreding is een groep bestaande uit tientallen activisten uit heel Nederland en inwoners van deze regio en wordt ondersteund door verschillende regionale milieugroepen waaronder Milieudefensie Westelijke Mijnstreek, Extinction Rebellion en Stichting Natuurlijk Geuldal. De groep, bestaande uit een diverse mix van studenten, werknemers, bezorgde ouders en gepensioneerden, slaat de handen ineen om dit waardevolle stuk natuur te beschermen.

Verontrustend in tijden van crisis

Ondanks de huidige klimaat- en ecologische crisis zet Rijkswaterstaat, met steun van de minister van Infrastructuur en Waterstaat, deze verbreding door, wat zal leiden tot de kap van vele bomen. "Dit laten wij niet zomaar gebeuren! Als dit plan doorgaat klimmen we in bomen en blijven dag en nacht, als het nodig is om de kettingzagen weg te houden." verklaart Jacky, een van de activisten.

Waarom maakt de actiegroep bezwaar?

Stop A2 Verbreding verwerpt het compensatieplan voor de Parkway volledig en benadrukt dat de bosstroken die door de wegverbreding verloren gaan onvervangbaar zijn. Deze bosstroken zijn een rijke biotoop die een thuis biedt aan talloze dier- en plantensoorten, zoals dassen en vleermuizen. In deze tijden van klimaatverandering en ecologische crisis is het behoud van bomen en bossen van cruciaal belang. "Bomen zijn onmisbaar voor de opslag van CO₂, het reguleren van de temperatuur, het zuiveren van de lucht en het behoud van biodiversiteit. Het vernietigen hiervan zal de klimaatcrisis alleen maar verergeren."

Giftige gevolgen van Beaumix

Naast de ecologische schade door de dreigende kap, maakt de actiegroep zich zorgen over het gebruik van Beaumix, een bouwmateriaal dat gebruikt zal worden onder het asfalt van de verbrede A2. Samen met andere milieuorganisaties, zoals de Natuur en Milieufederatie Limburg, roept Stop A2 Verbreding op tot een verbod op Beaumix, dat onder andere aanzienlijke hoeveelheden zware metalen, batterijen en schadelijke plastic stoffen kan bevatten. Dit materiaal vormt een bedreiging voor het grondwater en kan schadelijke gevolgen hebben voor zowel het milieu als de volksgezondheid. "Samen met alle bezorgde burgers roepen wij door middel van een reeks schrijfacties Rijkswaterstaat op gebruik te maken van een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief! "

Oproep tot actie

De actiegroep roept burgers en beleidsmakers op om samen op te komen voor het behoud van onze natuur. "Bossen zijn van onschatbare waarde en mogen niet worden opgeofferd voor infrastructuurprojecten die de ecologische crisis verergeren," aldus de actievoerders.

Op vrijdag 13 september om 10:00 uur bespreekt de Commissie Leefomgeving van de Provinciale Staten Limburg in het Gouvernement in Maastricht het gebruik van Beaumix bij de verbreding van de A2. Er is dan een inspraakmogelijkheid voor burgers. Stop A2 Verbreding zal er haar zorgen uitspreken.

De actiegroep roept iedereen op zich aan te sluiten en op vrijdag 13 september naar het Gouvernement in Maastricht te komen. "Via de website van Stop A2 Verbreding kunnen bewoners een brief schrijven aan Provinciale Staten om hun zorgen te uiten. Stop A2 Verbreding zal alle brieven verzamelen en deze op 13 september aan de Provincie Limburg overhandigen. Voor meer informatie over de campagne en hoe u kunt deelnemen bezoekt u www.stopA2verbreding.nl."