De Actiegroep Red de Tuinen wil een
referendum om de verplaatsing van zeven volkstuintjes op de
oostelijke schootsvelden alsnog te voorkomen.
De verplaatsing van de tuintjes is volgens de gemeente - eigenaar van de grond - nodig voor de uitvoering van de gemeentelijke plannen voor de herinrichting van de oostelijke schootsvelden, die onderdeel uitmaakt van Zitterd Revisited. Een ruime meerderheid van de gemeenteraad heeft zich uitgesproken vóór de uitvoering van die plannen, waarin de gracht langs Fort Sanderbout wordt teruggebracht. Ook de hagenstructuur wordt in die plannen op de schop wordt genomen. Uiteindelijk komen er meer meters kornoeljehaag terug dan er nu in het gebied staan. Verder wordt het gebied overzichtelijker en daarmee veiliger en ook wordt op kosten van de gemeente asbest uit het gebied verwijderd.
Volgens Actiegroep Red de Tuinen kunnen de tuinen door een kleine aanpassing van de plannen behouden blijven. Zij wil daarover nu de mening van de bevolking horen.
De gemeente Sittard-Geleen kent sinds maart 2006 de mogelijkheid voor een raadplegend gemeentelijk referendum. Burgers kunnen de gemeenteraad vragen om over een bepaald onderwerp een referendum te organiseren. Daar zijn echter nogal wat voorwaarden verbonden. Zo kan niet over elk onderwerp een referendum worden ingediend. Ook is het dienen van een verzoek tot het houden van een referendum gebonden aan aantallen kiesgerechtigde ondertekenaars. Dat zijn er 1000 voor het inleidende verzoek.
Tijdens het afgelopen Oktoberfeest is de actiegroep begonnen met het ophalen van handtekeningen. De eerste 1000 zouden nu binnen zijn, voldoende dus voor het inleidende verzoek. Het is nu aan de gemeenteraad om zich over het verzoek te buigen. Wanneer de raad het verzoek goedkeurt dienen er nog eens 2000 geldige handtekeningen van kiesgerechtigden te worden opgehaald voordat het referendum kan worden gehouden. Het is met andere woorden nog lang niet zeker of de door de actiegroep gewenste volksraadpleging er komt.