Na 10 jaar ontwikkeling is een complete en interactieve kaart van Limburg in 1842 via de website www.AEZEL.eu in te zien.
Dit is de oudste nauwkeurige, betrouwbare en complete kaart uit het verre verleden. Daarna is het landschap drastisch veranderd door de bevolkingsgroei, de industriële revolutie en ontginnen van gronden. Zo zien we dat Noord-Limburg toen nog voor een heel groot gedeelte uit heideland bestond.
De kaart ligt zo goed mogelijk op de huidige kaart, zodat hij gebruikt kan worden voor tal van doeleinden, zoals genealogie, archeologie, geschiedenis, sociologie, ruimtelijke ordening, landschapsbeheer etc. Doordat het grondgebruik bekend is, is het bijvoorbeeld mogelijk om via een postcode naar een huidig perceel te gaan en te zien hoe het landschap er toen uitzag.
Op de kaart kan helemaal ingezoomd worden tot op perceelsniveau. Met één klik kan dan de eigenaar met beroep en woonplaats, het toponiem, de grootte, de klasse van de grond en betaalde onroerendgoedbelasting worden bekeken. Op sommige plaatsen, zoals in Horst, kan ook het, daar toen wonende, gezin opgevraagd worden; dit door een koppeling met de volkstelling van die periode.
Voor de kaart van Limburg zijn van 125 plaatsen, 468.403 percelen getekend en zijn de gegevens van evenzovele eigenaren ingetikt. Dit alles hebben AEZEL vrijwilligers door heel Limburg met veel inzet gedaan. We zijn dan ook trots dat we deze fase nu na 10 jaar kunnen afsluiten. In een volgende fase zijn nu al verschillende vrijwilligers bezig om ook de kadastergegevens van 1842 tot nu in kaart te brengen.
Erfgoedgemeenschappen van vrijwilligers zoals AEZEL leveren een bijdrage van onschatbare waarde aan het toekomst geven van ons gedeelde verleden. In toenemende mate dient zich daarbij de vraag aan hoe deze gemeenschappen zowel organisatorisch als digitaal toekomstbestendig te maken. Dat is de centrale vraag in een project in het kader van de landelijke Faro Uitvoeringsagenda dat donderdag 10 april van start gaat. De aftrap wordt gegeven met een startbijeenkomst in het Huis voor de Kunsten Limburg met bijdragen van de initiatiefnemers, inspirerende sprekers van binnen en buiten de provincie en volop ruimte voor ontmoeting.
AEZEL (Archief voor Erfgoed van Zuid-Nederlandse Eigendommen en Leefgemeenschappen) is de grootste genealogische en kadastrale databank voor online stamboomonderzoek en onderzoek naar de geografische historie in de Nederlandse provincie Limburg, samengesteld door vrijwilligers in samenwerking met heemkundeverenigingen en archieven. AEZEL is een project van de stichting Limburgs Genealogisch en Geschiedkundig Informatiecentrum (LGGI)