Adopteer een weesgedicht op je raam

13 dec 2023, 8:00 Nieuws
themagedichtderekotte
Vandaag, exact om 10:00 uur, start de adoptieprocedure voor Weesgedichten! Weesgedichten zijn 100 Nederlandstalige gedichten van lokale, Vlaamse en Nederlandse dichters.
Mensen of organisaties kunnen via Bibliotheek De Domijnen een gedicht uitkiezen en adopteren voor op hun raam. Honderden Nederlandse, Vlaamse en Brusselse bibliotheken slaan de handen in elkaar om straten om te toveren tot één grote, bewandelbare poëziebundel.
In het kader van dePoëzieweek 2024, die loopt van 25 januari tot en met 31 januari, gaan honderden #Weesgedichten op zoek naar een adoptieraam met de oproep 'Weesgedicht zkt Adoptieraam'. Het thema van deze week is bovendien bij toeval ‘thuis’.

Bibliotheek De Domijnen biedt Weesgedichten aan

Bibliotheek De Domijnen biedt de Weesgedichten letterlijk een nieuw thuis! Hoe? Door straten en ramen te overspoelen met gedichten. In Nederland doen 74 bibliotheekvestigingen mee. Er verschijnen zo in januari tientallen gedichten op de ramen van straten van Sittard, Geleen, Stein, Born, Beek, Echt-Susteren en Amstenrade en honderden in het land. Alle deelnemende bibliotheken zijn te vinden op de handige landkaart op weesgedichten.nl/adopteren .
Vrijwillige handletteraars schrijven in januari de gedichten met afwasbare stift op de ramen van de adoptieouders. Ook hier kunnen vrijwilligers zich voor aanmelden.

Wie kunnen er Weesgedichten adopteren?

Alle bewoners in het werkgebied van Bibliotheek De Domijnen kunnen adopteren. Het enige wat je als adoptieouder nodig hebt, is een raam op een benedenverdieping en liefde voor het gedicht. Bij de bibliotheek helpen ze je graag met jouw adoptie als je dat via de computer lastig vindt. Deelnemen kost je als adoptieouder niets, maar het draagt zoveel bij aan de ziel van de Poëzieweek. Bovendien geeft een #weesgedicht je huis een mooie, poëtische uitstraling. Je geeft zo een cadeau aan de straat en de voorbijgangers!

De adoptieprocedure start 13 december 10:00 uur

Surf vandaag vanaf 10:00 uur op woensdag 13 december naar www.weesgedichten.nl
en kies een door Bibliotheek De Domijnen geselecteerd gedicht. Verder is het gewoon achterover leunen en wachten tot vrijwilligers langskomen om het gedicht met speciaal voor dit doel ontwikkelde en volkomen afwasbare stiften aan te brengen.

Lokale dichters in de selectie

Speciaal voor Weesgedichten werden gedichten geselecteerd van bekende en nog te ontdekken dichters, van (inter)nationaal tot lokaal talent. Extra lokale dichters werden geselecteerd door Bibliotheek De Domijnen.

Derek Otte ambassadeur van de Nederlandse Weesgedichten

De ambassadeur van Weesgedichten is Derek Otte, de populaire dichter, spoken word performer en voormalig stadsdichter van Rotterdam 2017-2018. Hij schreef het thema gedicht 'astronomisch' en roept op: "vertel familie, vrienden en bekenden over Weesgedichten en de mogelijkheden tot adoptie!".

We maken met elkaar een dichtbundel van de straten tijdens Poëzieweek 2024!

Meer weten? Volg @bibliotheekdedomijnen en @Weesgedichten op Instagram en Facebook .