Afdelingsvoorzitter Sittard-Geleen geroyeerd door bestuur SP

03 nov 2020, 20:15 Nieuws
tomaten sp
Emil Jacobs, de afdelingsvoorzitter van de SP in Sittard-Geleen, is door het partijbestuur uit de partij gegooid.
Jacobs laat dat weten op zijn Facebookpagina . Hij vertelt daar dat hij afgelopen woensdag een bericht van het SP-hoofdkwartier kreeg: "Wij hebben vastgesteld dat u lid bent van het Communistisch Platform en/of het Marxistisch Forum. Beide zijn door het partijbestuur aangemerkt als politieke partij." Hij zou de partij daarmee schade hebben berokkend.
En dat betekent dat Jacobs wordt geroyeerd als SP-lid en daarmee automatisch afdelingsvoorzitter af is. Gelijktijdig lidmaatschap van de SP en een andere partij is volgens de regels van de SP niet toegestaan. Jacobs, die zegt communist te zijn, bestrijdt dat er sprake is van lidmaatschap van een andere partij, want noch het Communistisch Platform, noch het Marxistisch Forum is een politieke partij. Ze nemen dan ook niet deel aan de Tweede Kamerverkiezingen in maart volgend jaar. En voor de beschuldiging dat hij de partij schade heeft berokkend ontbreekt elk bewijs.
De royementsbrief is ondertekend door partijsecretaris Arnout Hoekstra, die vervolgens ook het WhatsApp contact met Jacobs blokkeerde. Jacobs zegt zeer verrast te zijn door de brief. "Ik heb nooit iets mogen vernemen vóórdat ik deze brief heb ontvangen. Met deze brief heeft Arnout Hoekstra op nogal lompe manier afdeling Sittard-Geleen in een crisis gestort, en dat enkele maanden voor de Tweede Kamerverkiezingen," aldus Jacobs, die spreekt van een bureaucratische truc van de partij om van kritische leden af te komen. Volgens Jacobs is hij niet de enige SP'er die een royementsbrief heeft gehad.
Jacobs laat het er niet bij zitten. Hij dient een formeel protest in bij de geschillencommissie van de partij en zal, als dat niet tot terugdraaien van het royement leidt, andere mogelijkheden onderzoeken. Verder roept Jacobs op zijn Facebookpagina op om de campagne SP tegen de Heksenjacht te steunen.