Afsluiting Oligstraße voor autoverkeer is nu formeel een feit

28 mei 2021, 18:00 Nieuws
grens oligstrase wordt geblokkeerd voor autoverkeer
De Oligstraße, die begint aan de rand van Broeksittard en die naar Tudderen voert, is nu formeel afgesloten voor autoverkeer.
Om dat feit te bevestigen daar vrijdagmiddag burgemeester Hans Verheijen (op de foto tweede van rechts) en wethouder Leon Geilen (geheel rechts op de foto) van Sittard-Geleen samen met burgemeester Norbert Reyans van Gemeinde Selfkant (links op de foto) en enkele vertegenwoordigers van Kreis Heinsberg bij elkaar op de Nederlands-Duitse grens.
Binnenkort wordt de straat precies op de grens met betonblokken afgezet. De grens ligt overigens een meter of dertig voor het bord waarop het einde van de bebouwde kom van Broeksittard wordt aangegeven. De weg wordt gemarkeerd en er komt verlichting op de plek van de blokkade.
De beslissing van de gemeente Selfkant om de Oligstraße aan de grens af te sluiten voor autoverkeer is genomen, omdat in het gebied tussen Broeksittard en Tudderen veelvuldig afval wordt gedumpt. Er waren voldoende aanwijzingen om aan te nemen dat het gedumpte afval uit Nederland afkomstig was. Afgelopen jaar zijn langs de Oligstraße herhaaldelijk opruimacties geweest door vrijwilligers, waarbij in totaal meer dan 2000 kilo afval uit het gebied werd verwijderd, maar het blijft dweilen met de kraan open. De blokkade is dan ook een begrijpelijke maatregel van de gemeente Selfkant, die ook door het bestuur van Kreis Heinsberg - beheerder van de weg - wordt gesteund.
Burgemeester Reyans van Selfkant benadrukte dat er geen sprake is van een afsluiting van de grens, want voetgangers en (brom-)fietsers kunnen de Oligstraße gewoon blijven gebruiken. De autoblokkade is enkel bedoeld om afvaldumping in het gebied tegen te gaan. Als over een jaar duidelijk is gebleken dat het weren van autoverkeer daarbij helpt, kan de gemeente Selfkant besluiten om de blokkade permanent te maken.
Uiteraard is de gemeente Sittard-Geleen bij het besluit van de buurgemeente betrokken, want de blokkade raakt natuurlijk inwoners van Broeksittard die gewend zijn om de weg te gebruiken. Burgemeester Hans Verheijen verontschuldigde zich al eerder bij zijn Duitse collega voor het wandgedrag van sommige Nederlanders. De gemeente heeft in april de wegbermen op de Oligstraße - die liggen dus op Duits grondgebied, maar zijn merkwaardig genoeg eigendom van de Gemeente Sittard-Geleen - flink opgeschoond en veel struikgewas verwijderd om de smalle weg overzichtelijker te maken.