Afsluiting Vaandelproject met vaandeloverdracht

16 jun 2015, 22:50 Nieuws
vaandelproject vaandels gemmakerk sanderbout
In het verlengde van de expositie 'And the winner is... Barbara' in De Domijnen 03 (voorheen Museum Het Domein) werd het Vaandelproject opgestart. Die expositie vindt plaats in het kader van het Jaar van de Mijnen, dat 50 jaar na de aankondiging van de mijnsluiting wordt gehouden.
Sint Barbara is de beschermheilige van de mijnwerkers en prijkt op menig verenigingsvaandel. In het verlengde van de tentoonstelling waarin Barbara de hoofdrol speelt, is in het kunstproject De ene hand wast de andere hand van Nathalie Brans en Sandrien Wansink voor twee voormalige mijnwerkerswijken Sanderbout en Lindenheuvel een hedendaagse variant van een vaandel gemaakt.
Totstandkoming
De kunstenaars hebben contact gezocht met de clubs en verenigingen die nu in de wijken bestaan. Van de harmonie en de fanfare tot de handwerkclub van Marokkaanse dames en de lokale kookclub. Bewoners hebben hen rondgeleid door hun buurt, verteld over de geschiedenis en zo een beeld geschetst van de wijken vandaag de dag. Daarnaast hebben de kunstenaars zich laten inspireren door de collectie historische mijnbouwvaandels en -vlaggen van het Continium, het Sociaal Historisch Centrum voor Limburg en het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.
De hedendaagse vaandels worden samen met een groot aantal historische mijnbouwvaandels geëxposeerd in de Gemmakerk in Sittard.
Feestelijk slot en vaandeloverdracht
Op zondag 28 juni wordt het vaandelproject feestelijk afgesloten in de Gemmakerk in Sanderbout. Na een openingswoord door Tom de Rooij, directeur van De Domijnen, zal Deken Van Rens de nieuwe vaandels inzegenen. Daarna dragen de vertegenwoordigers van de wijken Lindenheuvel en Sanderbout de twee nieuwe vaandels officieel over aan wethouder Noël Lebens en is Sittard-Geleen twee mooie vaandels rijker.
Aan de feestelijke afsluiting van het Vaandelproject wordt medewerking verleend door Muziekcorps Sint Barbara uit Sanderbout, dichter Wiel Kusters, rapper mrd Ft. Nan uit Lindenheuvel en Volle Pulle.
U bent op 28 juni welkom in de Gemmakerk in Sanderbout van 12:00 tot 15:00 uur. Tot dan kunt u de tentoonstelling met de vaandels in de Gemmakerk nog bezoeken op woensdag en zaterdag van 14:00–17:00 uur en op zondag van 11:00-17:00 uur. Toegang gratis.