Alleenstaande starter: in Limburg ruim € 80.000 eigen geld nodig voor een appartement

12 sep , 7:00 Nieuws
euro calculator langstudeerboete
Alleenstaande starters in Limburg zijn op dit moment vrijwel kansloos op de woningmarkt. Voor een ‘gemiddeld appartement’ moet je als alleenverdiener met een modaal salaris momenteel zo’n € 81.800 eigen geld inleggen. Dit blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van Calcasa. In een paar gemeenten is zelfs ruim een ton eigen inleg nodig om als alleenstaande starter een meergezinswoning te kunnen kopen.
“Als alleenstaande starter heb je naast een maximale hypotheek flink wat eigen geld nodig om een appartement te kunnen bemachtigen in Limburg. Voor alleenverdieners boven de 35 komt hier nog gemiddeld € 5.745 bovenop: zij betalen namelijk ook 2% overdrachtsbelasting over de koopsom,” legt Independer hypotheekexpert Marga Lankreijer uit.

In deze gemeente meeste eigen inleg nodig

In Peel en Maas is het momenteel het lastigst om een woning te bemachtigen als alleenstaande starter. Je hebt hier als een eenverdiener met modaal salaris namelijk 170.926 eigen inleg nodig voor een appartement van gemiddeld 156 m². In geen enkele Limburgse gemeente waar het afgelopen jaar meer dan 10 appartementen werden verkocht, ligt dit bedrag zo hoog.
Ook in Valkenburg aan de Geul en Horst aan de Maas is een flinke spaarpot nodig. De top 5* Limburgse gemeenten waar je als eenverdiener het meeste eigen geld moet inleggen:
  1. Peel en Maas: gemiddeld € 170.926 eigen inleg
  2. Valkenburg aan de Geul: gemiddeld € 165.383 eigen inleg
  3. Horst aan de Maas: gemiddeld € 120.942 eigen inleg
  4. Weert: gemiddeld € 116.742 eigen inleg
  5. Maastricht: gemiddeld € 115.522 eigen inleg
“Om het voor starters wat gemakkelijker te maken verstrekken sommige gemeenten startersleningen. Je leent dan geld van de gemeente om een huis te kopen als dat niet lukt op basis van je huidige salaris. Natuurlijk moet het je eerste huis zijn en moet je er zelf gaan wonen”, zegt Independer hypotheekexpert Marga Lankreijer.

Appartementen relatief goedkoop ten opzichte van elders in het land

Je hebt flink wat spaargeld nodig om als alleenstaande starter een appartement te bemachtigen in Limburg. Toch ben je er over het algemeen als alleenverdiener relatief ‘goedkoop’ af. De gemiddelde eigen inleg in Nederland bedraagt namelijk € 157.000.
In sommige gemeenten ligt het bedrag nog vele malen hoger. Neem bijvoorbeeld Amsterdam: in de hoofdstad moet je zelfs gemiddeld € 404.000 eigen geld inleggen als je als alleenstaande met een modaal salaris kans wilt maken op een appartement.