“Als we vergeten, was alles tevergeefs…”

18 sep , 12:00 Nieuws
bunkerschip de zwaan haven born grevenbicht verbeterd
Op zaterdag 21 september vindt in Born de Herdenking 80 jaar Vrijheid en Verzet plaats. Aansluitend wordt tegenover de voormalige kerk in Schipperskerk een verzetsmonument onthuld.
In de herdenking, die wordt bijgewoond door gouverneur Emile Roemer, burgemeester Hans Verheijen en kolonel S. van den Bergh van de Regimentstroepen Genie, wordt stilgestaan bij het feit dat we dit jaar 80 jaar in vrijheid en vrede leven. Lydia Silbernberg vertelt over het onderduiken met haar ouders en over de heldhaftige en levensreddende inzet van hun redders in de haven van Born.
Op bunkerschip De Zwaan (zie foto), in de haven van Grevenbicht, stond de deur altijd open voor de vele werkweigeraars, verzetsmensen, Joden en piloten die door het jonge paar Kees en Lieske Zwaans werden verborgen en verder geholpen. Er hangen dan ook tal van verhalen vast aan het bunkerschip. Een historie die in geen geval mag worden vergeten. Jeanne Zwaans, een nicht van Kees en Lisa, beijvert zich daarom al langere tijd om de inzet van haar jonge oom en tante en die van de leden van verzetsgroep MAZWAKO – een acroniem voor Twan Maintz, Kees Zwaans en Frans Kooijmans en later met Wim Koenraad (schuilnaam voor Adriaan Hoekstra) – voor iedereen tastbaar vast te leggen in een herdenkingsmonument.
Want: “Als we vergeten, was alles tevergeefs…”
De herdenkingsplechtigheid begint om 13:45 uur in het gemeenschapshuis aan de Prins Bisdomstraat 5 in Born. De plechtigheid is naar verwachting rond 15:45 uur afgelopen.
Daarna verplaatsen de aanwezigen zich naar de voormalige kerk in Schipperskerk om daar aan de overkant om 16:00 uur getuige te zijn van de plechtige onthulling van het monument ter ere van MAZWAKO. Op een plaquette bij het monument staan de namen van Kees en Lisa Zwaans-Driessen, Twan en Mien Maintz-L’Ortye, Adriaan Hoekstra en Frans Kooijmans, Kapelaan Jos Engwegen. Ook de helpende schippers (Jan en Nicky Hoornick, Tonnie Kersten, Hendrik van Gulik, Willy en Tommie Popelier, Contz Oosterwaal, Piet Martens, P.J. Zwaans, Gerrit Huisveld, Dick Hubers, Hofman, Paul Monster, Bert Driessen, Martin Verschure, W. Coppers, Willem Hiskemuller, Leen Vermeulen, Jan en Thijs Jansen) en alle onbekende verzetsmensen rond de haven van Grevenbicht. Het schippers vaandel uit 1936 zal hier niet ontbreken uit respect voor alle varenden
Ook Harmonie St. Cecilia, saxofonist Luc van Gessel en re-enactment groep Super Sixth werken mee aan het programma.
De helden die in de Tweede Wereldoorlog actief waren rond de havens van Grevenbicht-Born-Buchten krijgen eindelijk hun welverdiende monument.