Alzheimer Café: Langer actief met ergo- en fysiotherapie

10 aug , 16:00 Nieuws
odasingel 90 sittard gebouw
Elke derde dinsdag van de maand worden in het Alzheimer Café (Odasingel 90 in Sittard) themagesprekken gehouden rondom dementie.
Op 20 augustus vindt van 19:00 tot 21:00 uur de volgende bijeenkomst plaats. Het thema is die avond Langer actief met ergo- en fysiotherapie.
Mensen wonen steeds langer zelfstandig thuis. Vaak gaat dat prima, maar soms ontstaan er problemen die impact hebben op de zelfstandigheid en veiligheid thuis. Een ergotherapeut en fysiotherapeut kunnen dan een belangrijke rol spelen.
Een ergotherapeut kan ervoor zorgen dat iemand met dementie zoveel mogelijk de zelfstandigheid behoudt. Met kleine aanpassingen kan het huis vaak veiliger of praktischer worden gemaakt. Wat wel en niet goed werkt, is voor elke persoon met dementie anders. Een ergotherapeut kijkt goed wat iemand nodig heeft en geeft gepast advies.
Een fysiotherapeut helpt om in beweging en actief te blijven. Bijvoor beeld met het oefenen van dagelijkse activiteiten om die te verbeteren, zoals (trap)lopen, gaan zitten en opstaan, maar ook sport en spel. De fysiotherapeut geeft ook oefeningen om vallen te voorkomen. Verder kan de fysiotherapeut helpen met oefeningen voor spierkracht, evenwicht en conditie.
Vanaf 19:00 uur is er inloop, het programma begint om 19:30 uur. Als eerste spreker komt ergotherapeute Emmie Voncken (Ergotherapiepraktijk Emmie Voncken) aan het woord, na de pauze is het woord een fysiotherapeute Kim Callaars (Intens Fysiotherapie). Daarna kan iedereen samen in gesprek.
Alzheimer Café is een ontmoetingsplek voor mensen met dementie, hun naasten, belangstellenden en beroepskrachten en is een samenwerking van Knooppunt informele zorg, Stichting De Brug, Hulp bij dementie Westelijke Mijnstreek, Stichting Fonds voor Sociale Instellingen en Alzheimer Nederland.