Archeologische vondsten Lahrstraat Sittard

22 mrt 2017, 10:02 Nieuws
opgravingen lahrstraat aanleg waterbassin
Bij de aanleg van waterbuffers aan de Lahrstraat in Sittard zijn archeologische vondsten gedaan.
Het lijkt er nu op dat de middeleeuwse nederzetting Haagsittard die in 1990 is opgegraven, groter is dan men toen kon vaststellen. Bovendien zijn er aanwijzingen dat ook in de Romeinse tijd al activiteiten waren in dit gebied. Verder onderzoek moet dit nog bevestigen. Archeoloog Jack Geraeds van Geonius Archeologie vertelt erover.
"Er zijn verkleuringen in de bodem aangetroffen. Die verkleuringen geven aan dat er vroeger in die grond is gegraven. We zien kuilen en gaten waarin palen moeten hebben gezeten. Voorheen werden huizen namelijk gebouwd op houten palen. Dat hout is inmiddels vergaan of weggehaald en de gaten vullen zich dan met grond. Die heeft een andere kleur dan de omliggende grond. En dat is voor ons een aanwijzing dat er sprake moet zijn geweest van bebouwing. We graven de sporen verder uit op zoek naar aanwijzingen die ons helpen de tijd te bepalen waaruit de bebouwing stamt. We zoeken naar scherven aardewerk, houtskool en metaal."

Middeleeuwse en Romeinse sporen

"We hebben in ieder geval vastgesteld dat de bebouwing die we nu hebben gevonden, hoort bij de middeleeuwse nederzetting Haagsittard. Onderzoekers konden in 1990 niet precies bepalen hoe groot die nederzetting was, omdat het gebied begrensd werd door de Lahrstraat. Nu we deze sporen aan de overzijde van de Lahrstraat hebben gevonden, kunnen we straks beter bepalen hoe die nederzetting er moet hebben uitgezien. Vooral ook interessant is dat er hier wellicht al Romeinse activiteiten waren. We hebben namelijk aanwijzingen gevonden die wijzen op Romeinse bewoning, mogelijk een Romeinse villa. Hiermee werd een boerderij aangeduid waar in de Romeinse tijd graan werd verbouwd. Het lössgebied deed namelijk dienst als de graanschuur van het Romeinse Rijk. Nader onderzoek moet dit nog bevestigen. In ieder geval geven deze vondsten weer nieuwe inzichten over de historie van dit gebied."

Waterbuffers

De waterbuffers aan de Lahrstraat worden aangelegd in opdracht van Waterschap Limburg. Ze moeten wateroverlast voorkomen in de wijk Haagsittardpark.
Bron: Stadskrant Sittard-Geleen