Vandaag opent het Armoedefonds het 2.500e Menstruatieproducten Uitgiftepunt (MUP) van Nederland. 1 op de 8 jonge meisjes en vrouwen leeft in menstruatiearmoede.
Zij hebben niet altijd voldoende geld voor maandverband of tampons. Daarom helpt het Armoedefonds hen met gratis producten via zogenoemde MUP’s. Het 2.500e punt wordt geopend, in het bijzijn van wethouder Judith Bühler, bij Casa Mama Lisi Wereldvrouwen in Sittard.
De gevolgen van menstruatiearmoede zijn groot: meisjes missen school of sport en vrouwen kunnen soms niet naar hun werk toe. Dankzij een samenwerking met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid opent het Armoedefonds vandaag de 2.500e MUP. Anne van der Wal, woordvoerder van Stichting Armoedefonds: "Niemand zou noodgedwongen thuis moeten blijven van school of werk door gebrek aan geld. Basisverzorgingsproducten moeten voor iedereen toegankelijk zijn." Met de Menstruatieproducten Uitgiftepunten worden nu zo’n 200.000 meisjes en vrouwen door heel Nederland bereikt.
De 2.500e MUP wordt geopend bij een vrouwenhuis in Sittard: Casa Mama Lisi Wereldvrouwen. Lotte Bego is één van de initiatiefneemsters van de MUP: "Casa Mama Lisi Wereldvrouwen is een veilige plek voor vrouwen in Sittard en omgeving. Het is belangrijk dat wij de vrouwen die het niet breed hebben kunnen voorzien van menstruatieproducten." Van der Wal vult aan: "Bij gebrek aan menstruatieproducten gebruiken vrouwen soms onveilige alternatieven als wc-papier, oude stof of laten ze een tampon te lang zitten. Dat kan grote impact op je gezondheid hebben."
“Nu hoeven mijn dochters niet meer met een plasticzakje met daarover een washandje de deur uit.” – gebruiker van een MUP
Wethouder van bestaanszekerheid, Judith Bühler, was aanwezig bij de opening: "Veel vrouwen en meisjes hebben niet altijd geld voor tampons en maandverband. Dat is onacceptabel. Het is daarom mooi en zelfs passend dat juist ons geliefde Casa Mama Lisi, een veilige plek voor vrouwen door vrouwen, het 2.500e punt is waar menstruatieproducten gratis verkrijgbaar zijn," vertelt Bühler. "Daarmee kunnen vrouwen comfortabel in vrijheid door met hun dagelijkse activiteiten."
In Limburg zijn inmiddels 115 MUP's, waarvan 14 in de gemeente Sittard-Geleen. De Menstruatieproducten Uitgiftepunten bevinden zich in buurthuizen, bibliotheken, scholen en bij maatschappelijke organisaties.
Wil je ook in actie komen? Help gezinnen in armoede door producten zoals maandverband en tampons op te sturen. Stop de (nog dichte) producten in een doos en verzend ze gratis naar:
Stichting Armoedefonds
Antwoordnummer 10075
5240 VB Rosmalen
Of ga naar www.armoedefonds.nl.
Zelf hulp nodig?