Awacs weer onderwerp zitting Raad van State

28 okt 2018, 16:11 Nieuws
awacs toestel op de grond
Op 1 november behandelt de Raad van State een volgende zaak rond maatregelen tegen en schadevergoeding voor geleden overlast van Awacs-vliegtuigen.
In deze zitting komt de weigering van de minister van Defensie en de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat om maatregelen te nemen tegen geluidsoverlast door Awacs-vliegtuigen aan de orde.
Daarnaast gaat de zitting over de weigering om een schadevergoeding toe te kennen aan omwonenden voor immateriële schade die het gevolg zou zijn van de overlast van deze vliegtuigen.
De Awacs-vliegtuigen stijgen op en landen op de vliegbasis Teveren-Geilenkirchen. De Vereniging Stop Awacs Overlast en een groep van ruim 180 inwoners van Brunssum kwamen eerder tegen de besluiten in beroep bij de rechtbank Limburg.
Die verklaarde de beroepen in september 2017 gegrond en vernietigde de weigeringen. Volgens de rechtbank hebben de minister en staatssecretaris niet goed gevolg gegeven aan eerdere rechterlijke uitspraken en waren de besluiten niet goed onderbouwd. De minister en staatssecretaris komen tegen die uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Ook de vereniging en de inwoners van Brunssum komen in hoger beroep. Zij vinden dat de uitspraak van de rechtbank niet ver genoeg gaat en dat de rechtbank het vliegen met de Awacs-toestellen volledig had moeten verbieden.
Naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank heeft de minister een nieuw besluit genomen. Ook daarmee zijn de vereniging en de inwoners het niet eens. Volgens hen is ook dat nieuwe besluit niet goed onderbouwd en heeft het te lang geduurd voordat dat besluit werd genomen.
(zaaknummer 201708384/1)
Bron: Raad van State