Bewoners Baakhoven dienen bezwaar in tegen loods langs A2

12 jul 2017, 9:00 Nieuws
nieuwe loods holtum 1
Inwoners van het buurtschap Baakhoven (gemeente Echt-Susteren) hebben bij de gemeente Sittard-Geleen beroep ingesteld tegen de verleende bouwvergunning voor de loods die momenteel op bedrijventerrein Holtum-Noord wordt gebouwd.
Ook de gemeente Echt-Susteren komt in het geweer en wil harde afspraken met de gemeente Sittard- Geleen over de gevolgen van de leefbaarheid in het nabijgelegen Baakhoven door de bouwprojecten bij Holtum- Noord. Op dit moment wordt daar, naast de bestaande loods, een nieuwe - hogere - loods gebouwd. Deze loodsen weerkaatsen geluid van de nabijgelegen A2. Dit leidt tot overlast voor de inwoners van Baakhoven.
nieuwe loods holtum 2

Leefbaarheid in het geding

In de toekomst staan nog meer projecten op de planning waaronder de verbreding van de A2, het mogelijk plaatsen van windmolens en de doorontwikkeling van het bedrijventerrein Holtum- Noord. Met deze toekomstige ontwikkelingen maakt de gemeente Echt-Susteren zich ernstige zorgen over het woon- en leefklimaat van de bewoners van Baakhoven.
Die inwoners maken dan ook bezwaar bij de gemeente Sittard-Geleen. Ook hebben ze bij de rechter een voorlopige voorziening aangevraagd, waarbij men verzoekt de bouw stil te leggen. De gemeente Echt-Susteren wil van buurman Sittard-Geleen weten in hoeverre de belangen van derden (zoals de inwoners van het naastgelegen Baakhoven) zijn meegenomen bij het goedkeuren van de bouwplannen.

Vergunning naleven

In het bestemmingsplan Holtum-Noord staat namelijk dat deze belangen afgewogen dienen te worden. Vooral omdat de nieuwe loods 20 meter hoog wordt in plaats van het toegestane maximum van 15 meter. Ook wil de Eacht-Susteren harde afspraken over noodzakelijke maatregelen om de leefbaarheid van Baakhoven te garanderen. Wethouder Jos Wackers van Echt-Susteren zegt hierover: "We waarderen de bereidheid van de gemeente Sittard-Geleen om met ons te praten over mogelijke oplossingen voor de hinder en overlast. Maar dit mag niet enkel vrijblijvend zijn, Sittard-Geleen moet hier ook daadwerkelijk iets aan doen. Wij gaan ervan uit dat hier harde afspraken uit voortkomen, die garant staan voor de leefbaarheid in Baakhoven. Uiteraard hebben we oog voor de economische ontwikkelingen in onze regio, echter mag dit nooit ten koste gaan van onze inwoners."