Bekende Sittardenaar Ben Bartholomeus overleden

22 dec 2021, 20:10 Nieuws
ben bartholomeus in memoriam drie kaarsen en zwarte achtergrond
Afgelopen maandag is de bekende Sittardenaar Ben Bartholomeus op 77-jarige leeftijd in zijn woning in Sittard overleden. Hij was al langere tijd ziek.
Ben Bartholomeus was een op en top verenigingsman. Een man die wist te verbinden. Van 1988 tot 2007 was hij president van de Philharmonie, Sittards oudste muziekvereniging. Daarnaast was hij van 1998 tot 2006 als Vorst Marot Ben I het gezicht van de Sittardse stadscarnavalsvereniging De Marotte en aansluitend bleef hij als Grootvorst bij de Marotte betrokken.
ben bartholomeus grootsvorst marotte
Ook in de wijk Overhoven, waar hij woonde, was hij actief. Zo was hij nauw betrokken bij de Klokfeesten Overhoven en was hij voorzitter van jeugdkoor Sound 70. Verder was hij een van de oprichters van de Bielemèn Kapel, die vele jaren de zittingen van CV De Narre opluisterde. Daarnaast was hij – vaak in een bestuursfunctie – actief bij diverse gezelligheidsverenigingen.
Carnaval speelde een belangrijke rol in het gezin Bartholomeus: vorst en grootvorst, getrouwd met Flanelle Lepke en Ridder in de Orde van de Pappegey Imelda, vader van oud-stadsprins Michiel I en grootvader van jeugdprinses Maud en later ook van jeugdprins Ruben van De Narre oet Euverhaove.
Na zijn pensionering werd hij actief bij de Stichting Ouderen Adviesraad Sittard-Geleen, waar hij enige tijd voorzitter van was en daarna nog als adviseur bij betrokken bleef. Verder was hij medeoprichter en voorzitter van Energiecoöperatie Duurzaam Sittard, die zich beijvert voor het plaatsen van zonnepanelen op andermans dak, waardoor inwoners die zelf geen zonnepanelen kunnen plaatsen toch de gelegenheid wordt geboden om in deze vorm van duurzame energie te investeren.
Tijdens zijn werkzame leven was Ben directeur van Rabobank Pey. Aandacht voor duurzaamheid zat er toen al in. Zo realiseerde hij in de jaren 90 een nieuw onderkomen voor de Rabobank in Pey, waarin naast het bankfiliaal ook een bibliotheek en appartementen werden ondergebracht. Het werd een van de eerste projecten in Nederland waarin was nagedacht over duurzaamheid. Een begroeid dak, zonnepanelen en een vijver die met regenwater op peil werd gehouden. Het project kreeg een Nederlandse oorkonde en een Europese prijs. (Lees verder onder de foto.)
ben bartholomeus en johan remkes
Ben Bartholomeus ontvangt voor het project in Pey een bewijs van deelname aan het Afsprakenprogramma Duurzame Utiliteitsbouw uit handen van toenmalige Staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer Johan Remkes - Foto: Jean van Lingen, 1998.
Een ander feit dat aangeeft dat Ben Bartholomeus oog had voor kansrijke nieuwe ontwikkelingen is dat hij degene was die ervoor zorgde dat de Rabobank in Pey als eerste in heel Nederland de beschikking kreeg over een geldautomaat. Die automaat werd door hem uit Frankrijk gehaald en werd op 22 april 1982 in gebruik genomen, ondanks tegenwerking van Rabobank Nederland en een kritische houding van de Nederlandse Bankiersvereniging.
Ben Bartholomeus werd vanwege zijn verdiensten voor de samenleving benoemd tot Lid van de Orde van Oranje Nassau. Van de gemeente Sittard ontving hij de zilveren legpenning. Culturele Vereniging de Mander kende hem in 2006 de Ziepesjprènger toe.
De uitvaart vindt vanwege de geldende coronabeperkingen plaats in besloten kring.