Bekroonde klimaatfilm Marijn Poels draait op 23 april in Sittard

11 apr 2017, 15:50 Nieuws
a1 tuhs clean landscape 002
© Marijn Poels

Op zondagmiddag 23 april zal de documentaire The Uncertainty Has Settled, in aanwezigheid van de regisseur, exclusief worden gedraaid in het Filmhuis de Domijnen in Sittard.

De meermaals bekroonde kritische documentaire van Limburgs regisseur Marijn Poels maakt internationaal furore. Uitverkochte bioscopen en verhitte discussies brengt het 90 minuten durende verhaal dat de gevoelige discussie over klimaatverandering en energietransitie aansnijdt. Op het film festival in Berlijn, Los Angeles, Zwitserland en Tsjechië werd de film onlangs bekroond tot beste lange documentaire. "Deze documentaire heeft alles om een mijlpaal te zijn in het debat over klimaatverandering", scheef journalist Jan Jakobs in het Belgische blad De Doorbraak

In de film bezoekt de filmmaker vooral boeren in de Duitse deelstaat Saxen Anhalt die gebukt gaan onder Europese regelgeving. Door de miljarden subsidies voor hernieuwbare energie en het falend landbouwbeleid zijn veel boeren energie leveranciers geworden. Poels stelt kritische vragen over klimaat en politiek. Doen we er eigenlijk wel goed aan? Hiervoor reist hij de wereld over op zoek naar kritische wereldvermaarde wetenschappers die hem een ander perspectief geven over het klimaat.

"Boeren worden weggedrukt door het klimaatbeleid", zegt Poels. "De landbouw maakt plaats voor zwaar gesubsidieerde energieproductie. In delen van Duitsland heeft dat er al toe geleid dat er geen aardappel meer te vinden is, 600.000 families hun stroomrekening niet kunnen meer betalen en monoculturen akkers uitputten. Een zorgelijke ontwikkeling", aldus de filmmaker.

De film raakt een gevoelige snaar. Zo krijgt niet alleen de reguliere wetenschapper maar ook de klimaatscepticus een stem in zijn film. Poels maakte deze film omdat hij vindt dat de discussie rondom klimaatverandering en energie heel eenzijdig wordt belicht. "Wanneer je een andere mening dan de heersende wetenschap hebt wordt je meteen verketterd. Wij gaan miljarden investeren in het terugdringen van Co2. Dat gaat de burger voelen in zijn portemonnee. Terwijl niemand ons met zekerheid kan zeggen of deze energiepolitiek ook daadwerkelijk effect zal hebben op het klimaat. Dan mag er volgens mij best over gediscussieerd worden", aldus Marijn Poels.

Het thema leeft, dat blijkt. Europese bioscopen melden zich massaal om de film te willen vertonen. De film komt in de laatste week van april naar Nederland met een speciaal daarvoor opgezette filmtour. 18 exclusieve voorstellingen met achteraf discussie. In juni zal de film worden vertoond op het KLV symposium in Wageningen en daags erna op de landbouw universiteit in Barcelona. Drukke maanden voor de Limburgse filmmaker die met zijn film een graag geziene gast is op universiteiten in Spanje, Engeland, Duitsland, Zweden en Nederland.

Zijn film claimt geen waarheid maar balanceert tussen de grote dogma's waarin de kijker gedwongen wordt een eigen mening te vormen. Een pleidooi voor zelfstandig en kritisch denken. Na de vertoning zal Marijn Poels in discussie gaan met het publiek.

» meer info over vertoning en discussie in Filmhuis De Domijnen
» website
» speeldata met discussies