Beppie pitsj ein uigske nao Wim

01 mrt 2019, 10:00 Nieuws
beppie en wim
Vanmiddag publiceert het Optoch Kommitee Zitterd het programma van de grote optocht op internet.
Daarin valt te lezen welke deelnemers er met welk thema meedoen aan de bonte stoet, die zondag door het centrum van Sittard trekt.
De afgelopen dagen was het razend druk in de optochthal, omdat er zoals gewoonlijk nog wel wat werk aan de meetrekkende praalwagens is te verrichten. Prins Rob I kwam er prinsesóp uitdelen, de jury kwam langs om zich alvast een beeld van de wagens te vormen en morgen ziet prins Rob I voor het eerst de speciaal door hem gebouwde prinsenwagen. Tot zover business as usual.
Maar gisteravond was er nóg een speciaal moment. Buurt Sjteivig presenteerde haar wagen aan twee van de drie figuren die al jaren een rol spelen tijdens het Kanon van ’t Balkon: Beppie Kraft en Wim Clerx. De wagen is een eerbetoon aan laatstgenoemde die al 16 jaar samen met de leden van Sjtadskapel 't Trumke en 't Tröötje medekartrekker is van het spektakel dat op de zaterdag voor carnaval plaats vindt op de Markt in Sittard. En Beppie Kraft is daar al jaren één van de Limburgse toppers die de Markt laat veranderen in een kolkende en meedeinende mensenmassa. Dat geldt ook voor Big Benny, die de wagen vandaag te zien zal krijgen.
Zoals gewoonlijk bevat de wagen van Buurt Sjteivig weer tal van bewegende onderdelen. De gemaakte bewegingen zijn vaak complex. Ditmaal hebben de koppen ook nog eens levensecht uitziende én bewegende ogen. Beppie knipoogt naar Wim, de ogen draaien van links naar rechts, kijken omhoog en omlaag. Allemaal dankzij toepassing van pure high-tech.
Dat klinkt erg duur, maar dat valt qua materiaal eigenlijk heel erg mee. De oogbollen zijn gemaakt van de bollen van goedkope tuinlampen en beschilderd door Marc Webers. Een dikke laklaag zorgt voor een mooie glans. De oogleden zijn gemaakt van Ikea-slakommen. Drie mini-servomotortjes zorgen voor de oogbewegingen: een voor de beweging links-rechts, een voor de beweging omhoog en omlaag en een derde bedient het ooglid. Een cardan-as zorgt voor de stabiliteit en en het soepel verlopen van de oogbewegingen. De servomotoren geven de bewegingen door via aan de oogbol en het ooglid bevestigde fietsspaken. En een kleine processorunit is voorzien van een softwareprogrammaatje van 150 regels dat zorgt voor de aansturing van de servomotoren. De ogen zijn gemonteerd op aluminium frames en zijn de komende jaren eenvoudig opnieuw te gebruiken.
Behalve materiaal komt er natuurlijk ook kennis van programmeren voor het aansturen van de servomotoren bij kijken. Binnen de gelederen van de Sjteivigger waageboewesj is Frank Rademachers op dat gebied degene die de daarvoor benodigde kennis in huis heeft.
Als je alleen naar de materiaalkosten kijkt zijn er geen schokkende bedragen mee gemoeid. Als je de uren zou gaan verdisconteren, dan wordt het een ander verhaal. Maar dat geldt voor álle wagens die in de optochthal worden gebouwd. Uit liefde voor carnaval. Uit trots op buurt en stad. Maar vooral voor het plezier. En dat maakt al die wagens tot de onbetaalbare parels van de grote optocht.