Het is een bekend gegeven: hoe verder je in Limburg opschuift naar het noorden, hoe later in 1944/1945 de
bevrijding kwam.
Afgelopen zondag stond men in
Nieuwstadt stil bij 80 jaar vrijheid, en dat gebeurde op twee manieren.
Enerzijds middels een
Bevrijdingsfestival op de parkeerplaats van sportpark Krekelzank, anderzijds via een expositie in de kantine van de sporthal.
Buiten traden diverse muziekgezelschappen, koren en artiesten op, en waren er geschiedkundige getuigenissen. Binnen viel er heel wat te zien rond de bevrijding van Nieuwstadt, en waren diverse attributen uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog samengebracht. Daarnaast toonden infopanelen niet alleen het verhaal van de oorlog in het dorp zelf, maar werd bijvoorbeeld ook teruggeblikt op de relaties met het nabije Duitse Selfkant, dat na de oorlog van 1949 tot 1963 grotendeels tot Nederland behoorde. Ook de realisatie van een herdenkingsmonument werd belicht. Eveneens was er een uitgebreid overzicht van de diverse oorlogsslachtoffers uit Nieuwstadt, of die nu in Nieuwstadt zelf vielen, of bijvoorbeeld tijdens een verblijf in Sittard. Ronduit tragisch is dat er zelfs een jaar na de oorlog nog drie jongens uit het dorp omkwamen bij de ontploffing van een achtergebleven explosief.
De expositie en het Bevrijdingsfestival kenden een ruime belangstelling en vooral bij de expositie vielen zeker bij de oudere bezoekers regelmatig blijken van herkenning waar te nemen. Daarnaast viel op dat, in tegenstelling tot veel andere geschiedkundige bijeenkomsten, ook behoorlijk wat jongeren de weg naar de sporthal hadden gevonden. Waarmee nog maar eens duidelijk wordt dat ondanks dat de generatie die de oorlog zelf heeft meegemaakt in snel tempo uitsterft, het onderwerp Tweede Wereldoorlog ook bij de jongere generaties blijft leven.
Tekst en foto's: Marcel Boreas