Bewoners Parklaan Sittard ongerust over herinrichting beek

31 mei 2022, 12:00 Nieuws
parklaan beek brug bij woning 4
Een aantal bewoners van de Parklaan is bevreesd voor grondverzakkingen wanneer de betonnen kuip, waardoor de Cötelbeek/Geleenbeek stroomt, wordt verwijderd.
Zij hebben hun zorgen middels een brief kenbaar gemaakt aan het gemeentebestuur.
De plannen voor het verwijderen van de betonnen kuip en het meer laten meanderen van de beek maken deel uit van het Corio Glana project en daaruit voortvloeiende herinrichting van hun straat. De bewoners van een aantal woningen - Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten - zijn ongerust over de mogelijke gevolgen van die ingreep. Ze zijn bang dat er bodemverzakkingen optreden en dat daardoor de stabiliteit van hun woning in gevaar komt.
Ook vrezen ze meer overlast van ratten. En het feit dat op vrijdag 20 mei een stukje stroomopwaarts bij Ophoven (waar de betonnen kuip al uit de beek is verwijderd) tijdens een extreme bui een recent aangelegde kadewand van zware op elkaar gestapelde stenen instortte maakt de bezorgdheid er niet minder op.
Tenslotte stellen de briefschrijvers niet tevreden te zijn over de contacten en/of voorliggende plannen van de gemeente Sittard-Geleen. Ze geven aan dat de plannen nog niet zijn geconcretiseerd en dat bezwaren en/of zienswijzen – zoals met betrekking tot de bruggen over de beek tussen Parklaan en hun woningen.
Naar aanleiding van de brief heeft de gemeenteraadsfractie van D66 schriftelijk een tiental vragen gesteld aan het College van Burgemeester en Wethouders. De fractie wil onder meer graag weten hoe het College van B&W ervoor gaat zorgen dat de stabiliteit van de woningen aan de Parklaan niet in gevaar komt en waarom is dit niet concreet voorgelegd aan de omwonenden? Ook wil de fractie weten of er alsnog een risico tot verzakking van de gronden en/of woningen bestaat na de verbreding van de Keutelbeek en het verwijderen van de betonnen kuip? Naar aanleiding van het instorten van een deel van een gestapelde muur vraagt de fractie of de plannen voor de stenen stapelwanden moeten worden verbeterd en of de bewoners van de Parklaan worden geïnformeerd over de bevindingen die bij de inspectie van de ingestorte wand naar voren komen.