Bie Bie Ós is altied get los!

11 jan 2023, 8:00 Nieuws
omroep bie os
Bij omroep Bie Ós in Urmond worden de rapen met de dag gaarder. Het rommelt er nogal en dat is zacht uitgedrukt.
Afgelopen week kwam het zelfs tot een bezetting van de studio in Urmond door een groepje vrijwilligers van Bie Ós en werd een radiouitzending afgebroken. Hun wrevel is gericht tegen het bestuur, dat momenteel nog maar uit twee personen bestaat. Overigens staan niet alle vrijwilligers bij Bie Ós achter de bezettingsactie.
Bie Ós is een door vrijwilligers gerunde regio-omroep, bij notariële akte opgericht op 24 mei 2019 en is ontstaan uit een fusie van Streekomroep Start en de Lokale Omroep Stein. Terugkijkend kun je stellen dat er van meet af aan binnen de organisatie onrust was over van alles en nog wat. Diverse bestuursleden en medewerkers stapten op. Eén medewerker werd na kritiek op het bestuur de laan uitgestuurd. Afgelopen november stapten 6 leden van het PBO (programmabepalend orgaan) op. Kortom: er is altijd wat. Al die onrust heeft in 2021 en in 2022 al geleid tot vragen uit de gemeenteraad.
Op de eigen website beschrijft Bie Ós het ideale zelfbeeld: “Bie Ós is dé omroep van de Westelijke Mijnstreek met een variatie aan programma’s, samengesteld door meer dan 75 gemotiveerde vrijwilligers. Het is een jonge, dynamische en stimulerende organisatie met actuele, creatieve en interactieve programma’s voor een groot publiek. Uitgangspunten voor Bie Ós zijn: kwaliteit, continuïteit en onderscheidenheid.”
Die uitgangspunten staan, gezien alle interne spanningen, momenteel nogal onder druk. Het nog zittende bestuur kreeg van een aantal vertrokken medewerkers onder meer het verwijt zich te bemoeien met zaken waar het afstand van zou moeten houden, zoals redactionele zaken. Daarmee loopt het de programmamakers voor de voeten, in plaats van hen te faciliteren om goede programma’s te maken. Verder valt de stijl van leiding geven niet bij alle vrijwilligers in de smaak.
Veel gemotiveerde vrijwilligers zijn inmiddels niet meer zo gemotiveerd, ze zijn vertrokken of ze zijn in opstand gekomen. Het is maar de vraag of de uitstraling van een slangenkuil wel zo geschikt is als basis voor onderscheidenheid. De situatie die nu is ontstaan lijkt evenmin bevorderlijk voor de gewenste continuïteit. En wat de kwaliteit betreft: kort voor afgelopen Kerstmis zegde de NOS de samenwerking met Bie Ós op omdat de journalistieke kwaliteit niet meer gewaarborgd zou zijn.
Zo blijft er weinig over van het op de website van Bie Ós geschetste zelfbeeld. De vraag is welke conclusies het nog zittende bestuur trekt om de ontstane crisis te bezweren en alle rondom de omroep ontstane negativiteit in het tegendeel te doen verkeren; hoe dan ook een stevige uitdaging en mogelijk een van de categorie Mission Impossible.
Een aantal vrijwilligers dat al enige tijd geleden uit onvrede afscheid nam van Bie Ós heeft eind vorig jaar besloten te beginnen met Doorstart-TV. Doorstart-TV is een streamzender die de Westelijke Mijnstreek veelzijdig en positief in woord en beeld wil brengen. Bemand door ervaren mensen die plezier hebben in het maken van tv-programma’s over eigen stad en streek. Zoals de naam Doorstart-TV al doet vermoeden gaat het om medewerkers met een verleden bij Streekomroep Start en later bij Bie Ós. Doorstart-TV ontvangt geen subsidie en draait volledig op vrijwilligers. Het eerste programma van Doorstart-TV komt vanavond online.