Archieven van overheden worden veelal in digitale vorm bewaard en beheerd. Maar hoe zorg je ervoor dat digitale archieven de komende tientallen jaren compleet en betrouwbaar blijven?
Het RegioArchief Gemeente Sittard-Geleen organiseerde woensdag 22 januari 2025, samen met het Nationaal Archief en Gemeente Sittard-Geleen, een bijeenkomst over de raakvlakken tussen DUTO-raamwerk (Duurzame Toegankelijkheid), Common Ground en e-Depot, in de context van de (duurzame) digitale toegankelijkheid van archieven op lange termijn. Hoe zorgen we ervoor dat over 10, 20 en 50 jaar het digitale geheugen van de overheid geen gaten vertoont?
Doel van de bijeenkomst was kennisdeling tussen informatie-architecten, archivarissen, e-depotbeheerders en informatiemanagers op strategisch- en beleidsniveau, over de mogelijkheden vanuit Common Ground voor het borgen van de duurzame digitale toegankelijkheid gedurende de lifecycle van overheidsinformatie. Waarom is dit belangrijk? We zien de druk op een transparante overheid versneld toenemen, enerzijds vanuit wetgeving, maar anderzijds ook vanuit sterk toegenomen informatiebehoefte uit de samenleving (aantallen verzoeken WOO - Wet Open Overheid). Vanuit een oogpunt van democratische controle is dat positief. Keerzijde: als overheden niet tijdig de juiste, authentieke en relevante informatie kunnen leveren versterkt dat het wantrouwen in de overheid.
In een interactieve sessie gingen een vijftigtal vertegenwoordigers van Limburgse gemeenten, Universiteit Maastricht, CBS en andere overheidsorganisaties met elkaar in gesprek om de ontwikkelingen, standpunten, kansen en risico’s met elkaar te delen. Ook in de toekomst blijft men door middel van deze sessies op provinciaal niveau met elkaar in gesprek om met elkaar in de regio’s kennis te blijven uitwisselen over dit belangrijke thema en wellicht van daaruit de samenwerking vorm te geven.