Bisdom waarschuwt parochies om alert te zijn op positie zzp'ers

27 dec , 9:05 Nieuws
organist in kerk
© Freep!k

Vanaf 1 januari gaat de Belastingdienst handhaven op schijnzelfstandigheid van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers).

Organisaties – en dus ook parochies – die mensen inhuren op basis van een overeenkomst van opdracht lopen dan de kans een naheffing of boete te krijgen voor het niet afdragen van loonbelasting en eventueel ook pensioenpremie. Dat zal het geval zijn wanneer een zzp'er in de ogen van de fiscus niet daadwerkelijk zelfstandig ondernemer is en daarmee als schijnzelfstandige wordt aangemerkt.

In het geval van parochies kan dit bijvoorbeeld gelden voor kerkmusici of andere personen die op zzp-basis voor de parochie werken.

Bij de beoordeling of iemand zelfstandig of een schijnzelfstandige is, wordt gekeken naar de drie zogeheten kerncriteria van een arbeidsovereenkomst: arbeid, loon en gezag. Met name dit laatste criterium is niet altijd even helder. De Hoge Raad heeft in 2023 bepaald dat alle omstandigheden die daarbij een rol kunnen spelen, moeten worden meegenomen in de afweging of iemand als zelfstandige werkt of eigenlijk in loondienst is. Dit betekent dat de status van elke arbeidsrelatie afzonderlijk beoordeeld moet worden.

Een hulpmiddel om een arbeidsrelatie te beoordelen is deze online vragenlijst van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, die een indicatie geeft of een opdracht buiten dienstbetrekking kan worden uitgevoerd of niet.